kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

Festmények és fotók

ms2021A Muraszombati Galériában május 14-én két szlovén alkotó, Mirko Rajnar képzőművész „Remény” és Andrej Perko fotográfus „Sötétség” című tárlatát nyitották meg.

Mirko Rajnar muraszombati alkotó és rajztanár festői világába Irma Brodnjak Firbas kusztosz nyújtott betekintést, hangsúlyozva, hogy a Rajnar festményein látható színpaletta az utóbbi néhány évben megváltozott – sokkal világosabb és gazdagabb színeket használ, az erős kontúrok és masszív textúra használatát a sokkal puhább sfumato technikára cserélte le. A kiállított festmények – amelyek az utóbbi tíz évből származnak – ihletforrása elsősorban a természet. Andrej Perko, Vipava környékéről származó fényképész pedig – Mirko Rajnarral ellentétben – a fekete-fehér, sötétebb árnyalatokban fejezi ki művészi látásmódját. Annak ellenére, hogy a fényképek a világ különböző részein készültek ötven éven keresztül, mégis hasonlóság és egyfajta egyidejűség érzékelhető közöttük. Robert Inhof művésztörténész, a kiállítást kísérő katalógus szerzője szerint Perko sötétsége nem a komorságra és a morbiditásra utal, hanem inkább a sötétség ellentétes pólusára, a világosságra hívja fel a szemlélő figyelmét. A kiállítás június 23-ig tekinthető meg.

 

 

A Muraszombati Galéria az aktuális kiállítások mellett új állandó kiállítást is nyitott a rakicsáni kastélyban. Mivel nem rendelkeznek megfelelő helyiségekkel, ahol a jelenleg 771 műalkotásból álló állandó gyűjteményt kiállíthatnák, Jevšek Aleksander muraszombati polgármester kezdeményezésére a Galéria és a rakicsáni Kutatási és Oktatási Központ (RIS) között létrejött kapcsolat révén a raktárakban lévő alkotások egy része mégis eljut az érdeklődő közönség elé. Május elejétől ugyanis a galéria állandó gyűjteményének egy része megtekinthető az egykori Batthyány-kastélyban. A 120 alkotás, amely Robert Celec (RIS) igazgató szerint hozzáadott értéket jelent a kastély számára. A muravidéki, illetve a Muravidékről származó festőművészek alkotásai között ott vannak Király Ferenc, Huzjan Zdenko, Göntér Endre és Baumgartner Dubravko művei is.

 

 

MCSi Design