kele
perec1
garas1
65. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2021. 07. 29.
kiscim3021
 

Maradt az eddigi elnök

hajnal2121Az éves közgyűlésen szép számban összegyűlt egyesületi tagok ismét Göncz Vaupotič Elvirát, az eddigi elnököt választották meg a Gyertyánosi „Hajnal” Művelődési Egyesület élére.

Május 24-én tartotta az éves közgyűlését a Gyertyánosi „Hajnal” Művelődési Egyesület. Az eddigi elnök, Göncz Vaupotič Elvira és az egyesületen belül működő műkedvelő csoportok – magyar népdalkör, hímzőszakkör, versmondók, szlovén népdalkör, szlovén népi zenészek: „Gaberski mantraši” és a „Kéknefelejcs” citerazenekar (a színjátszócsoport sajnos megszűnt) – beszámolója a járványügyi helyzetre való tekintettel hasonló nehézségekről szólt. Kevés a gyakorlási lehetőség, a szereplések száma drasztikusan csökkent, a vendégszerepléseket lemondták. Így a tavalyi év folyamán csupán nyolc (közöttük van néhány műhelymunka, a Farsang, valamint a Lángosfesztivál) rendezvényt sikerült megszervezniük. A kevés rendezvény és következésképpen a kevesebb kiadás erős hatással volt a zárszámadásra is. Az egyesület a tavalyi évet pozitív eredménnyel zárta, a bevételek összege közel 800 euróval meghaladta a kiadásokat (az egyesület éves költségvetése három-négyezer euró között mozog).

 

 

Prendl Smiljan ajánlására a közgyűlés tagjai újra bizalmat szavaztak az eddigi vezetőségnek (elnök Göncz Vavpotič Elvira, alelnök Feher Melita és titkár Bogdan Tatjana). A régi-új elnök az idei tervekről a következőket nyilatkozta: – A tavalyi évről még fennmaradt a Faluprogram pályázatán elnyert 2.000 euró, amit egy elektromos hajtástechnikával működő színpadi függönyrendszer beszerzésére fordítunk. Mivel a teljes felszerelés közel 5.000 euróba kerül és az egyesület a saját költségvetéséből ezt sajnos nem tudja finanszírozni, így a fennmaradt összeget a Bethlen Gábor Alapnál pályáztuk meg. Az éves programokra és a tevékenységünkre Lendva Községnél pályáztunk, valamint jelentkeztünk a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet pályázatára is a hímzőszakkör 15. és a magyar népdalkör 25. évfordulója megünneplésére. Itt 500 eurót nyertünk és a rendezvényt júniusban meg is fogjuk szervezni – mondta az elnök. Az említett két rendezvény mellett a terveik között szerepel még a Málénap, a Falunapok, a Hagyományőrző est (csuhézás), az „Olvasni jó” olvasási műhelymunka és még több hasonló rendezvény. Kettőt közülük, a hímző és a népzenei műhelymunkát május 24-én már meg is szervezték.

Amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, a csoportok a helyi faluotthonban folytatják tevékenységüket, az egyesület pedig továbbra is tartja a kapcsolatot a söjtöri, az andráshidai és a kiskanizsai népdalkörrel, valamint Bejcgyertyánossal (annak ellenére, hogy tavaly egyszer sem tudtak találkozni).

 

 

MCSi Design