kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Aranyat érő írások

cim2321Átadták a legrangosabb szlovéniai magyar tanulmányi verseny, az idei Petőfi Sándor magyar nyelvi és irodalmi verseny elismeréseit. A díjkiosztón most már hagyományosan a versenyzők személyesen is találkozhattak a versenyanyag íróival, idén Mészöly Ágnessel és Molnár T. Eszterrel, Az emberek országa című regény szerzőpárosával. Szép eredmények születtek – két arany az általános és egy a középiskolás korcsoportban. Képünkön az aranydíjas középiskolás versenyző, Lebar Lara, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákja veszi át az elismerést az írónőktől.

 

 

Az én utópiám számodra disztópia lehet

 

Június 7-én rendhagyó módon a Lendvai Zsinagógában adták át a Petőfi Sándor magyar nyelvi tanulmányi verseny elismeréseit az országos versenyen legjobban szereplő muravidéki tanulóknak és diákoknak. Aranyfokozatú elismerést vett át Lebar Lara, Abraham Alida Kiara és Treiber Maja.

A középiskolás korosztály és az általános iskolák felső tagozatos, illetve 8. és 9. osztályos versenyzői (összesen 25-en) és felkészítő tanáraik számára a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) ünnepélyes zárórendezvényt és díjkiosztót szervezett, melyen immár hagyományosan a versenyanyag szerzőivel, jelen esetben Mészöly Ágnessel és Molnár T. Eszterrel is találkoztak a verseny részvevői. A program bevezetéseként a versenyzők a versenytémával (disztópia – utópia) kapcsolatos foglalkozásokon vettek részt Štampah Miha tanár és műsorrendező vezetésével, majd a szerzőkkel folytatott beszélgetés következett, amelyből többek között kiderült, miként is készül egy regény két szerző tollából. Ezt követően kiosztották a díjazottaknak járó idei elismeréseket, amelyeket Soós Mihály, az MNMI igazgatója és a két vendégszerző, Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter adott át.

 

 

Idén az országos döntőben aranyelismerésben részesült Lebar Lara, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola gimnazistája, míg ezüstelismerést Tivadar Barbara, szintén a Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákja és Bogdan Lara, a Rakicsáni Egészségügyi Szakközépiskola diákja kapott.

Az általános iskolás korosztályban két aranyfokozatú elismerést adtak át, éspedig Treiber Majának, az 1. Számú Lendvai KÁI, valamint Abraham Alida Kiarának, a Pártosfalvi KÁI végzős tanulójának, ezüstelismerésben pedig Kepe Buda György és Halász Lúcia részesült, mindketten az 1. Számú Lendvai KÁI-ból. Különdíjat kapott Sakač Vid, a Ljutomeri Franc Miklošič Gimnázium tanulója.

A rendezvény keretében kiosztották a bronzelismeréseket is a következő diákoknak: Ag Jana, Oletič Hana, Nagy Teo, Horvat Nika, Kralj Pia, Lebar Elisa, Kovács Zsombor, Ježovnik Eva, Pintér Örsi Sarolt, Laco Nina, Magyar Miha, Tóth Teodor, Kósa Doris, Močnek Johanna, Koša Dora, Kopinja Zoja, Bažika Filip Franc és Sakač Vid.

A rendezvényt könyvdedikálás követte.

 

 

MCSi Design