kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

Versekbe szedett életmű, elszavalt életút

forgat23211Gál Anasztázia Pártosfalván élő magyar filmrendező dokumentumfilmjeihez már több ízben adtak ihletést az itteni emberek, sorsok, a helyi történelem és a néphagyományok. Legújabb alkotásához ismét a Muravidéket választotta, a József Attila-díjas Bence Lajos író és költő életútjáról, munkásságáról készít filmet.

A forgatások június 3-a és 8-a között zajlottak különböző helyszíneken, mi Lendván a Gálics-szülőházban és a Bánffy Központban, valamint Selón a Rotundánál lestünk be a filmkészítés kulisszái mögé. – Még nem készítettem költőről portréfilmet, gondoltam, itt az ideje, hogy ez megtörténjen – mondja a rendező lelkesen. – Ismertük egymást Lajossal már régebb óta, de persze ennél sokkal jobban meg kellett ismernem. Így csaknem egy éven keresztül heti egy lakalommal találkoztunk. A sok beszélgetés, az író, költő és ember személyének kibontogatása mellett az életművét is tanulmányoztam. A forgatókönyvet gyakorlatilag együtt írtuk meg.

 

 

– Portréfilm készül, de nem a hagyományos értelemben, ez mit takar?

– Bence Lajos életét és munkásságát a versein keresztül fogjuk megismerni, vagyis nem ő beszél saját magáról, hanem a versei fognak mesélni róla. A versek kiválasztásánál arra törekedtünk, hogy az életútját vázolják fel. Lajos pedig önreflexióként a gondolatait kiegészítésként fűzi hozzá. A forgatási helyszíneket szintén úgy választottuk ki, hogy harmóniát képezzenek a versek hangulatával, illetve megidézzék a főszereplő életének fontos állomásait. Lajos számára kicsit idegen volt először ez a verses forma, de meggyőztem, hogy valami egészen egyedit fogunk létrehozni. És ami még nagyon fontos, hogy a filmben nem azt hangsúlyozzuk, hogy Bence Lajos muravidéki költő, mert Lajos magyar költő is, és nem teszünk különbséget! – zárta gondolatait a rendező.  

forgat23212– Amikor Anasztázia megkeresett és felkért a portréfilmre, kicsit meglepődtem, de elvállaltam és belecsöppentem egy egészen különleges élménybe – mondta Bence Lajos. – Nagyon jó élmény az egész, főleg, amikor a költészetről beszélhetek. Nem gondoltam volna, hogy a forgatás alatt önmagamat is még inkább megismerem, vagy inkább felismerek dolgokat magammal, az írásommal, az alkotásommal kapcsolatban. Olyan dolgokra is rávilágít, amiket nem is tudatosítottam. És ez nagyon inspirál. Most olyan verseket írok, amiket soha nem írtam.

A filmben 17 vers lesz hallható. A versmondók között helyi, több évtizedes tapasztalattal rendelkező versmondók lesznek, illetve az utánpótlás, a fiatal szavalók is. Rajtuk kívül profi színészek is elfogadták Anasztázia felkérését. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulatából Ticz András és Benus Attila szavalnak, illetve Varga Kata magyar színésznő egyenesen Párizsból utazik haza a forgatás kedvéért.

A rotundai forgatási helyszínen a két csapó közti technikai szünetben még volt lehetőségünk Ticz Andrással is szót váltani. A fiatal tehetség 2018 óta tagja a társulatnak, és olyan darabokban szerepelt, mint a Kölcsönlakás, a Sose halunk meg, a Képzelt riport.

forgat23213– Nagyon örültem a felkérésnek, hiszen a színház mellett, a film mindig új benyomásokat, tapasztalatokat ad. Bence Lajos fiatalkori énjét fogom megformálni két versén keresztül. Az Ars Poetica a nyolcvanas évek hangulatát hozza majd, az 56-os verse pedig a forradalmi hevületet. Bence Lajost nem ismertem eddig személyesen, de ma találkoztunk, és ennek nagyon örültem, hiszen így könnyebben azonosulok a szerepemmel – nyilatkozta a színész.

A filmstábot budapesti szakemberek mellett muravidékiek is alkotják. Így Štampah Miha gyártásvezetőként, Szolarics Dávid pedig másodoperatőrként vett részt a forgatásokon. A film vetítésének ugyan még nincs konkrét dátuma, de a rendező a magyar kultúra napja idejére tervezi a lendvai színházteremben.

 

 

MCSi Design