kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

A Zrínyi-kultusz feltérképezése

zcsj24211A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) videómegosztó csatornáján június 10-én mutatták be Zágorec-Csuka Judit „A Zrínyi-kultusz napjainkban a magyar, horvát és szlovén határsávban” című ismeretterjesztő monográfiáját. A szerzővel Kepéné Bihar Mária néprajzkutató és történész beszélgetett. A kötet, amely Zrínyi Miklós költő és hadvezér születésének 400. évfordulója tiszteletére jött létre, a Zrínyi család kutatójának újabb, ezúttal a kultusz mai vonatkozásaira és tudománytörténeti jelentőségére fókuszáló, áttekintő jellegű munkája.

zcsj24212Zágorec-Csuka Judit érdeklődése a Zrínyi család iránt a lendvai gimnázium magyaróráihoz nyúlik vissza, amikor a Zrínyi Miklós által megírt Szigeti veszedelem című verses eposz olvasásánál felfigyelt arra, hogy a nyelvezete nagyon hasonlít a mai muravidéki nyelvjárásra. Utána az egyetemen több éven át Zrínyi-szeminarista is volt (dr. Kovács Sándor Iván Zrínyi-kutatóhoz került), ahol már tanulmányi szinten foglalkoztak Zrínyi életével és munkásságával. Azóta rendszeresen kutatja a Zrínyi családot, a bemutatott monográfia több évtizedes kutatómunkájának gyümölcse. Véleménye szerint Zrínyi esetében is lehet kultuszról beszélni, erre ugyanis több, kultikus erővel bíró dolog is utal: – Három különböző ország, nemzet színpadán kellett munkálkodnia, alkotnia, védenie a hazát, politikusnak, hadvezérnek költőnek lenni. És számos esetben a magyar királyságot, a horvát királyságot és a Habsburg monarchiát vagy egy nemzet fölötti államalakulatot is képviselt mint főkapitány, tábornok és író – nyilatkozta a szerző. A monográfia tartalmas és gazdag tanulmányi része után a szerző interjúkon keresztül azokat szólaltatja meg, akik foglalkozásuktól és nemzetiségüktől függetlenül ma is ápolják a Zrínyiek szellemét.  

A kötet, amely 2020-ban jelent meg a Muravidéki Baráti Kör Kulturális Egyesület és a Muravidéki Magyar Tudományos Társaság társkiadásában, megvásárolható a Bánffy Könyvesboltban.

 

 

MCSi Design