kele
perec1
garas1
65. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2021. 07. 29.
kiscim3021
 

Kettős évforduló Gyertyánosban

gyerty jubi2421Június 12-én ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a gyertyánosi „Hajnal” Művelődési Egyesület magyar népdalköre és 15. jubileumát a hímzőszakköre. A hímzéskiállítással és gazdag kulturális műsorral egybekötött rendezvényen, amelyen magyarországi vendégek is felléptek, elismeréseket adtak át a csoporttagok odaadó munkájáért és a népi hagyomány őrzéséért.

A gyertyánosi hímzőszakkör 2006 februárjában alakult hét taggal és Djukić Irén vezetésével. Ma a csoportot Bukovec Rozália vezeti, szakmailag pedig Fehér Andrea tanítja őket (előtte Horvat Margit népi iparművész tette ezt). A szakkör eredményes munkája a helyi faluotthonban szervezett kiállításokon (az idei már a 14. a sorban) nyilvánul meg, ezen kívül több kiállításon szerepeltek Lendván és Magyarországon is, valamint minősítéseken is részt vesznek.

 

 

A magyar népdalkör, amelynek célja a muravidéki magyar népdalkultúra megőrzése és ápolása, 1996-ban alakult. Az első néhány évben a csoportot annak egyik tagja, Vörös Margit tanította, utána szakmailag dr. Paragi János zalaegerszegi tanár irányította, ma pedig Molnár Józsefné nagykanizsai tanár vezeti őket. A helyi rendezvényeken kívül számos szlovéniai és magyarországi vendégszereplés áll mögöttük, több díj büszke tulajdonosai, valamint az évek során két CD-t is kiadtak. A csoportot jelenleg Gyurica József vezeti.

A rendezvényen a jubiláló Gyertyánosi Magyar Népdalkör mellett fellépet még a kiskanizsai Árvácska Dalkör (2010-ben vették fel velük a kapcsolatot) és a Söjtöri Népdalkör, akikkel 2004 óta tartják a cserekapcsolatot. A műsort a Gaberski mantraši népi zenészek és a helyi szlovén népdalkör zárta.

A két jubileum alkalmából rendezett eseményt részvételével megtisztelte Magyar János, Lendva Község polgármestere, Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója, Vida Törnar Judit, a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség elnöke, valamint Czikó Anita, Magyarország lendvai konzulja.

 

 

MCSi Design