kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

A költő marad a szóval, marad a szóban

lajos2516„Szóval vágok rendet” a címe Bence Lajos legújabb verseskötetének, mely a költő közelgő 60. születésnapjára jelent meg muravidéki-zalai összefogással. A kötetet múlt csütörtökön mutatták be Lendván a Bánffy Központban.
Halász Albert, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója a költő és a kötet méltatásában Bence Lajost sokak mesterének nevezve olyan muravidéki költőként jellemezte, aki konokul végzi, amit tennie kell és őrzi őseink jussát. A megjelent kötet, mellyel az utóbbi években íródott versek jutnak el a közönséghez, a könyv és a vers győzelme, hangsúlyozta Halász. A kiadók – az MNMI és a Pannon Írók Társasága Zalaegerszegről – nevében Kepe Kocon Lili igazgató és Kántor Ferenc irodalomtörténész, a társaság alelnöke – köszöntötte a költőt, kiemelve szerepét a muravidéki és az egyetemes magyar irodalomban, valamint a muravidéki és a zalai irodalmi kapcsolatok kialakításában, ápolásában. Mindketten kiemelték a kötet „keretét” is, az 1956-os forradalmat, hiszen születése évével Bence Lajos sorsa összefonódott a forradalommal. „Amikor a nemzet született újjá, akkor vajúdott velem anyám” – vallja maga erről az életre szóló kapocsról. A kötet bevezető versét is 56-nak szentelte.
A kötetben a versek három ciklusban jelennek meg – Tomboló türelemmel, Megszólítalak, megszólítanak és Maradok a szóval, maradok a szóban címek alatt –, évfordulókhoz kapcsolódó, ajánlott, illetve hangulatversek. Többsége a nemzettudattal, a szülőfölddel, az összmagyarsággal foglalkozik, de megőrzi a táj hangulatát is. Bence maga azt vallja, hogy „a költő ne fegyverrel harcoljon, hanem a szóval, a tiszta gondolatok erejével”. Monológszerű, elbeszélő verseiben gyakran pesszimista hangulatban elemez, üzen a ma emberének, de gondolataiban valahol ott honol a remény is.
Az újabb versekhez Magyar Ágnes irodalomtörténész írta az utószót. „Bence Lajos tudja, honnan jön, és nagyon jól tudja, merre nem akar menni. A folytonos lemondás és az ebből következő feszültség tükörvillanásszerű teremtő pillanataiban a Semmi is csupán a Lét fátyla lesz, ahogy Heidegger fogalmazza meg fő művében” – írja Bence költői világáról, létérzéséről, melyek „állapotrajzokban, érzelemportrékban, szójátékharcokban, Jób-i követelőzésekben” nyilvánulnak meg.
A bemutatón a verseket Zadravec Szekeres Ilona, Szőke Krisztina, Bači Jasna, Pál Péter és Štampah Misi előadásában halhattuk, hegedűn Koša Péter, zongorán Pál Péter játszott.
Bence Lajos: Szóval vágok rendet, Pannon Tükör Könyvek. Kiadja a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva és a Pannon Írók Társasága, Zalaegerszeg. Grafikai tervezés: Orbán Péter. Illusztrációk: Herman László műveinek felhasználása.
Ára: 8 euró.
MCSi Design