kele
perec1
garas1
65. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2021. 07. 29.
kiscim3021
 

Minden alkotásuk egyedi

lend himz2521A Lendvai Nyugdíjasok Egyesülete keretében működő hímzőszakkör 20. évfordulója alkalmából kézimunka-kiállítás nyílt június 18-án a Ljudska pravica téren lévő egykori önkiszolgáló helyiségeiben.

A kulturális műsorral egybekötött rendezvényen, amelyen a „Nimam časa” nyugdíjas vegyeskórus lépett fel, Nemec Rozina, a Kulturális Közalapítvány (JSKD) lendvai kirendeltségének vezetője arany-, ezüst- és bronzelismeréseket osztott ki a csoporttagok odaadó munkájáért. A hímzőszakkör elismerésben részesült még a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Lendvai Kultúregyesületek Községi Szövetsége (ZKD) részéről is.

 

 

A ma már 36 kiállításon túl járó kézműves csoport annak idején néhány kézimunkázó közös időtöltéséből jött létre. Fehér Mária, aki Jandl Olga után vette át a csoport vezetését, beszédében elmondta, hogy a szakmailag megalapozott munka érdekében a népművészet terén működő szakemberekhez fordultak, akik irányították és tanították őket. Az évek során begyűjtött díjak és elismerések, valamint az ilyen kiállítások is bizonyítják, hogy jó úton járnak. Az alkotások mindegyike egyedinek számít, hiszen rengeteg befektetett energiát, türelmet és kreativitást igényel. A szakkör szoros kapcsolatot tart a Pécsi Csipkeverő Csoporttal és a csáktornyai „Zlatne ruke” egyesülettel.

A szorgos asszonyok munkáját és törekvéseit felismerte a gazdag néprajzi és kulturális örökség megőrzését és ápolását célul kitűzó Szlovén Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége is, s a jubileum alkalmából szintén elismerésben részesítette a kézimunkázókat.

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott még Varga Marika, a Lendvai Nyugdíjasok Egyesülete kulturális örökségünkért felelős csoportjának elnöke, Varga Aleksander, az egyesület elnöke, Branko Suhadolnik, a Szlovén Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének Kultúrtechnikai Bizottságának elnöke és Marič Dragica, a hímzőszakkör új vezetője, aki egyben a kiállítást is megnyitotta.

A 20 éves évforduló alkalmából a Lendvai Nyugdíjasok Egyesülete egy kiadvánnyal is készült, amely visszatekintés a csoport eddigi munkájába és eredményeibe.

 

 

MCSi Design