kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Kötények köznapi és ünnepi változatban  

koteny2721A Bánffy Központban Lendván köténykiállítás nyílt, melyet az ötletgazda Csentei Helyi Közösséggel együttműködve idén a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség valósított meg a Halászlénap előestéjén.

A köténykiállítás már néhány éve a csentei rétesfesztivál kísérőprogramja, de mivel idén a járványhelyzet miatt nagyobb gasztronómiai rendezvények szervezésére nincs lehetőség, a kiállítás a Halászlénap programját gazdagította. Habár a meghirdetett felhívásra nem nagy számban érkeztek kötények, mindössze 17, de kézi kidolgozásuk – a köznapitól az ünnepiig, illetve a népviseleti jellegűig – magas minőségi munkát tükröz. A szakmai zsűri – dr. Kepéné Bihar Mária néprajzos, Fehér Andrea és Nemec Rozina hímzők, valamint Simon Mónika az önkormányzat részéről – három kategóriában minősítette a munkákat. A kötény mint népviselet kategória díjazottja a csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület lett, a hagyományos kötény újratervezése kategóriában az első díjat a petesházi Gyurica Margit érdemelte ki, míg külödíjban Bukovec Rozália részesült Felsőlakosból. A kötény modernizálása kategóriában egy különdíjat ítéltek oda, melyet szintén Gyurica Margit vehetett át.     

 

 

Az elismeréseket a díjazottaknak, valamint alkalmi ajándékokat a kiállított kötények tulajdonosainak a szervező nevében Vida Törnar Judit, a lendvai magyar önkormányzat elnöke adta át és méltatta a kiállítást. A nyáresti megnyitót a Bánffy Központ udvarán kellemes társalgás zárta.

 

 

MCSi Design