kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Csallóközi úton a Dobronaki Nótázók

csallokoz27211Az újranyitás egyik jele, hogy már a határon túli fellépések is elkezdődtek. Július 2-án és 3-án háromórás utazás után érkezett meg dalos csoportunk nyolc taggal a csallóközi Gabčikovo (magyar neve: Bős) településre, ahol elszállásoltak bennünket. A falu neve szinte összefonódott a Dunán lévő vízierőművel.

csallokoz27212A szomszéd nagyközségben, Vrakun (magyar neve: Nyékvárkony) most tartották a kétnapos falunapot és a Nyék nevű falvak nemzetközi találkozóját. Mivel már többször is szerepeltünk nyéki fesztiválokon, így esett ránk a választás, hogy ezen a nyáron újra lépjünk fel. A program részeként főként magyar nyelvű produkciók szerepeltek: az Apostol együttes, Soltész Rezső és őt követve a Dobronaki Nótázók.

Persze a szórakoztató programok mellett szakmai előadások és baráti, ismerkedő beszélgetések is voltak, hiszen sokfelől érkeztünk. Mint Fazekas István, Nyékvárkony polgármestere elmondta: „Nyékek vannak többek között Szerbiában (Nyékince), Magyarországon (Alsó- és Felsőnyék, Nyékládháza, Kápolnásnyék), Olaszországban, Romániában (Erdélyben), valamint Szlovákiában (Feketenyék, Ipolynyék stb.)”. A felsoroltak képviselték is régiójukat a rendezvényen. A mi műsorunkról is beszélt: „Egy gyönyörű előadást hoztak, amely során megzenésített muravidéki népdalokat adnak elő csodálatos csokorba fogva.”

Két nap egy nagyon színes forgatagban, reggeltől az éjszakába nyúlva. Nagy élmény volt, köszönhetően fenntartóinknak (Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Dobronaki Petőfi Sándor Kulturális Egyesület) és segítőinknek, és persze mi is megdolgoztunk érte.

Kardos Endre Bozi,

a Dobronaki Nótázók szakmai vezetője

 

 

MCSi Design