kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Olvasni bárhol lehet

Kvt lomb2921… csak nyugalom és kellemes környezet kell hozza, amilyen például a park, pontosabban a Lendvai Rózsa városi park. A Divja misel ljubljanai intézet és a Lendvai Könyvtár jóvoltából ugyanis július közepétől augusztus végéig a „Könyvtár a lombok alatt” című projekt keretében a nyári hétvégéken a hűs árnyékba behúzódva, egy kényelmes nyugágyban, a szabadban felállított polcokról válogatott könyvek és folyóiratok bűvöletében lehetőség adódik a békés lelki menedék megtalálására.

 

 

Könyvtár a lombok alatt

 

Júliusban és augusztusban a Lendvai Rózsa városi parkban lehetőség adódik könyvek és folyóiratok ingyenes olvasására, lapozgatására. A „Könyvtár a lombok alatt” című projekt keretében a Divja misel intézet, valamint a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ közös szervezésében közel 200 kötetből lehet válogatni.

 

 

A kellemes, árnyékban „felállított” könyvtár néhány kényelmes székkel és nyugággyal várja az olvasás rajongóit minden pénteken és szombaton délután, valamint vasárnap délelőtt. A látogatók számára magyar és szlovén nyelvű szépirodalmi és ismeretterjesztő könyvek, képeskönyvek, újságok és folyóiratok állnak rendelkezésre. A „Könyvtár a lombok alatt” című projekt, amelyet a ljubljanai Divja misel intézet koordinál, már 17 éve biztosítja az ingyenes olvasást és lapozgatást szerte Szlovéniában. Az elsődleges cél különleges olvasási tereket kialakítani (például parkokban, lépcsőházakban, udvarokon, hegyekben, folyópartokon, utcákon), valamint korszerű és inspiráló módon terjeszteni a könyvek és az olvasás iránti szeretetet. A polcokon lévő olvasnivalót teljes egészében több kiadó és magánszemély adományozta, akik minden évben új, aktuális tartalmakkal támogatják a projektet. Így a könyvkínálat mindig gazdag, hogy vonzó legyen mind az igényes olvasóknak, mind pedig azoknak, akik valamivel kevésbé „edzettek” az olvasásban. Az eligazodásban és a könyvajánlásban segítségünkre van Horvat Amanda könyvtárszakos hallgató és Kreft Timotej végzős gimnazista.

A lendvai lombok alatti könyvtár Lendva Községnek a kulturális projektek társfinanszírozására kiírt nyilvános pályázatán jóváhagyott összegből jött létre, a magyar nyelvű könyveket pedig a Magyar Kulturális Intézet (MKI) és a Lendvai Könyvtár ajándékozta.

Rossz idő esetén az olvasási akció a kultúrotthon előcsarnokába költözik.

 

 

MCSi Design