kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Lendva-vidék régészeti öröksége

ftvJúlius 30-án új régészeti állandó kiállítás nyílt a lendvai várban. A „Föld, tűz, víz” című tárlat, amely Lendva és környéke régmúltból származó régészeti leleteit mutatja be, a Galéria Múzeum Lendva (GML) és a Muraszombati Muravidéki Múzeum több éves eredményes együttműködésével jött létre.

„Büszke vagyok arra, hogy három évtized után, amikor elődeim Irena Šavel régész vezetésével megnyitották az „Oloris” című állandó kiállítást az Alsólakos környékén feltárt bronzkori leletekből, most új állandó kiállítást nyithatunk meg” – mondta bevezető beszédében Baumgartner Dubravko, a GML igazgatója, aki egyben a kiállítás grafikai tervezője és a vitrinek kivitelezője is.  A kiállított leletek és tárgyak, amelyek a prehisztorikus kortól az érett középkorig tartó több tízezer éves időszakot reprezentálják, elsősorban a 2. világháború utáni régészeti kutatások, leginkább az 1997 és 2007 között épült muravidéki autópálya és egyéb infrastrukturális építéseket megelőző feltárások során kerültek elő. A kiállítás a közel két évtizeden keresztül látható, Szlovénia egyik legjelentősebb bronzkori tárlata, az „Oloris” egykori helységeiben kapott helyet. A tárlatot Sankovič Samo, a Muraszombati Muravidéki Múzeum régésze és kurátora mutatta be. „A múltbéli települések sokszínűségének szemléltetése céljából, a számos új lelőhely, ismeret és lelet miatt döntöttünk az aktuális állandó tárlat felállítása mellett. A kiállításon láthatóak a különböző régészeti korszakok tárgyai - a legtöbb lelet a legalaposabban feltárt őskorból származik, ugyanakkor megtekinthetők a Hosszúfalu mellett talált római leletek is. A tárlat a középkorral zárul – itt a középkori vidéki, illetve a lendvai vár környéki egykori településeken talált leleteket mutatjuk be” – mondta szakmai bevezetőjében Sankovič, a kiállítás kurátora.

A közeljövőben a szervezők pedagógiai célokból interaktív szigetet rendeznek a tér közepén, amely több információval és képanyaggal egészíti ki a tárlatot. Év végéig pedig egy útmutatót, illetve részletesebb katalógust adnak ki, amely a Lyndvamuseum különszámaként jelenik meg.

A kiállított tárgyak másolatai és rekonstrukciói Varga Jože, Sankovič Samo és Orešnik Boris munkái, a korszakok életéhez fűződő illusztrációkat pedig Orbán Péter készítette.

MCSi Design