kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Itthon, a gyökereknél

cimdancs3721A Lendvai Zsinagógában megnyílt Dancs-Roth Marika áttekintő kiállítása, mellyel a hazai Galéria-Múzeum és szülővárosa tiszteleg a művész 70 éves jubileuma előtt. Dancs-Roth Marika a szélesebb régió egyik legkülönlegesebb alkotója: műfajilag gazdag alkotópaletta – faliszőnyegek, színház- és filmjelmezek, makraméképek, mesteri ceruzarajzok – és egy központi motívum jellemzi: a fák és a gyökerek, melyek – bárhol is volt – a szűkebb hazához kötötték.

 

 

Dicshimnusz a kéznek és a fonálnak

 

A Lendvai Zsinagógában szeptember 10-én megnyílt Dancs-Roth Marika képzőművész átfogó kiállítása Dicshimnusz a kéznek és a fonálnak címmel, amelyet a Lendvai Galéria-Múzeum az ismét szülővárosában élő művésznő 70. életévének tiszteletére rendezett.

Dancs-Roth Marika 1950-ben született Lendván. Tehetséges tanulóként középiskolai tanulmányait a zágrábi iparművészeti középiskola textil szakán folytatta, majd első diplomáját a szintén zágrábi pedagógiai főiskola képzőművészeti szakán szerezte meg. Már a középiskola befejezése után Jagoda Buić, a világszerte elismert tapiszériaművész asszisztenseként kezdett dolgozni, majd kiváló mentorával egy év párizsi alkotói munkavállalás után visszatért Zágrábba, és sikeresen felvételizett a Képzőművészeti Akadémiára. Festészetből diplomázott Nikola Reiser professzor osztályában. Egyetemi évei idején, valamint utána, egészen a Münchenbe költözéséig eltelt 15 év alatt szerteágazó, gazdag és művészileg hiteles opust hozott létre, amelyekért elismerő kritikákat, szócikkeket a képzőművészeti lexikonokban, kitűnő megrendeléseket, elismeréseket, alkotói díjakat kapott.

 

 

Dancs-Roth Marika képzőművészeti munkásságát regényesen megszőtt nagyméretű tapiszériák, fantáziadús színház-, opera- és filmjelmezek, makraméképek, a végsőkig kidolgozott mesteri ceruzarajzok jellemzik – mindebből láthatunk ízelítőt a kiállításon.

Baumgartner Dubravko, a Galéria-Múzeum igazgatója az ünnepi megnyitó köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nem véletlen, hogy a kiállításnak a zsinagóga ad helyet, hiszen az épület fontos szerepet töltött be a város történelmében, és arra emlékeztet bennünket, hogy tisztában kell lennünk a múlttal és ápolni kell a gyökereinket a következő generációk számára is. A kötődésről és a gyökerekről – átvitt és tényleges értelemben – szólt a kiállítás és az alkotó méltatója, Šimonka Tanja művészettörténész is, kiemelve, hogy Dancs-Roth Marika alkotásai magukban hordozzák a szőlőtermelő lankák, a barázdák, a fatörzsek görcseinek képét. A gyökerek és a fák mint a művésznő alapmotívumai „számára a honvágy, az emlékek térképei, s azon terek földrajzát formázzák, amelyeken ő maga is élt, és mindazok, akik fontosak voltak számára” – mondta, kiemelve, hogy, „alkotói világában, azt a tehetséget és perfekcionista következetességet követhetjük nyomon, amely képes volt megmutatkozni a kivételes lehetőségek idejében és terében is.” 

Lendva Község nevében Koncut Ivan alpolgármester üdvözölte a kiállító művésznőt, hangsúlyozva a művészet és a művészek fontosságát a közösség szempontjából, és ez alkalommal nyilvánosság elé tárta a község azon tervét, hogy a hazai művészek alkotásainak állandó galériahelyiséget hoz létre.

Dancs-Roth Marika jubileumi kiállítására, mely a járványhelyzet következtében 2020 helyett idén   

valósult meg, a Galéria-Múzeum gondozásában megjelent a művésznő monográfiája is, bemutatását a közeljövőben tervezik. Az ünnepi megnyitó zenei hangulatát Klarisa Jovanović (ének) és Igor Bezget (gitár) fellépése adta meg.

 

 

MCSi Design