kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Csomagban nem kínálnak bérletes előadást

berlet3821A koronavírus-járvány miatt közel másfél évig gyakorlatilag nem vehettünk részt nagyobb kulturális programokon, rendezvényeken. Úgy tűnik, a hosszú kényszerszünetnek lassan vége, az élet bizonyos feltételek mellett újraindult, a színházak is megnyitottak. A lendvai Színház- és Hangversenyteremben is megtartottak már néhány előadást. A részletekről a két bérletszervező intézetnél érdeklődtünk.

– Az idei évben nem lesz klasszikus magyar bérletünk, hiszen nem tudjuk előre, meddig lehetnek majd nyitva és meddig látogathatók a színházak. A tervünk az, hogy minden hónapban egy színházi előadást szerveznénk. Rendhagyó módon, mivel már régen nem volt lehetőség színházat szervezni, augusztusban el is kezdtük a színházi idényt, éspedig a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Fekete Péter című zenés darabjával, amelyet Lendván és Domonkosfán is előadtak. Mindkettőre ingyenes volt a belépés – nyilatkozta lapunknak Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) igazgatója. Szeptember 28-án kerül sor A falu rossza című színdarabra, amely helyettesíti a 2020-ban a járványügyi helyzet miatt elmaradt Az ördög című előadást. A tavalyi bérletesek felhívást kaptak a színdarab megtekintésének lehetőségéről, hiszen az intézet ingyenes jegyet biztosít számukra. A többi látogató részére a jegyek ára 12 euró (diákok) és 15 euró (a felnőttek), előzetes helyfoglalásra nem lesz lehetőség. Az októberi előadás egy másfélórás monodráma lesz Fedák Sári életéről a Magyar Nemzeti Színház keretein belül. Az MNMI tervei szerint ez az előadás lenne egyben az október 23-ai megemlékező műsor is. November 23-án érkezik Lendvára a „Nikola Tesla – végtelen energia” című musical kiváló történettel, ledpanelekkel megoldott díszlettel, valamint híres énekesek és színészek szereplésével. Novemberben az iskolásoknak terveznek színdarabot, a decemberi, januári és februári előadások pedig még nincsenek véglegesítve. – Így meglenne az eddigi megszokott hat színházi előadás egy szezonban, sőt az augusztusival még eggyel több – mondta végezetül az MNMI igazgatója.

A szlovén nyelvű színházi előadások, illetve a szlovén bérlet a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (LKKK) szervezésébe tartozik.

– Hasonlóan, mint a többi szlovéniai intézmény is, csomagban nem kínálunk bérletes előadássorozatot. Erre a járványügyi szabályok túl gyors, heti változtatásai nem adnak lehetőséget. Az előadásokat a lehetőségekhez mérten egyenként hirdetjük meg, a piaci kínálattól függően is, amit pedig a színházak diktálnak. Az áralakítás még folyamatban van, de a volt bérleteseinknek minden esetben kedvezményes árat kínálunk, és erről őket személyesen értesítjük – tudtuk meg Halász Alberttől, a központ igazgatójától. Szeptemberben a maribori Szlovén Nemzeti Színház előadásában bemutatásra kerül Josip Jurčič Sosedov sin című tragédiája, utána a Lendvai Egyetemisták Klubjával karöltve egy stand up-előadást terveznek Tadej Toš-sal. A többi előadást a színházak kínálatától függően folyamatosan, egyenként teszik közzé.

 

 

MCSi Design