kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Fából készített csodavilág

palferi4021Október 5-én a lendvai Színház- és Hangversenyterem előcsarnokában a Lendvai Kultúregyesületek Községi Szövetsége szervezésében megnyitották Pál Feri lendvai modellező fából készült alkotásainak kiállítását. Az alkotó, akinek a fa iránti szeretete már az általános iskolában kibontakozott, a legimpozánsabb darabjaival mutatkozik be a közönségnek.

Az egybegyűlteket Vaupotič Göncz Elvira, a szövetség elnöke köszöntötte, aki röviden bemutatta Pál Feri életét és munkásságát. A Gyertyánosból származó modellező kohászatot tanult, az életútja Ljubljanából Ausztriába vezette, a katonai szolgálatot követően Németországban vállalt munkát. Hazaköltözése után az apjával és a testvérével családi vállalkozásba kezdett, ahol az öntödei iparban használatos modelleket készítettek. A munka mellett mindig szakított időt álmai megvalósítására: az évek alatt különféle faanyagokból nem mindennapi darabokat készített, mint például a gyertyán-, juhar- és diófából készült, egyedi és innovatív dizájnú kerékpár (mellyel közel 500 kilométert meg is tett), időgép (amely a Föld és a Hold Nap körüli keringését demonstrálja, számos pontos információval), repülő (amelyet a Concorde utasszállító ihletett), versenyautó (amely különféle fafajtákból egy vásárolt Ferrari Formula 1-es játékautó alapján készült), valamint a legutóbbi, a planetárium (amely a bolygók Nap körüli keringését mutatja be, pontos méretarányban és gyorsított mozgással). Mesterművei nagy tehetségéről, munkakedvéről, kitartásáról és a fa iránti szeretetéről tanúskodnak.

 

 

A közönséget Koncut Ivan, Lendva Község alpolgármestere köszöntötte, de jelen volt Kasaš Mihael, a községi igazgatóság igazgatója is. A projekt ugyanis Magyar János polgármester kezdeményezésére jött létre a hazai művészek, illetve alkotók támogatása érdekében.

A bevezető és a köszöntők után Pál Feri bemutatta alkotásait és megnyitotta a tárlatot. A kiállítás kapcsán, mely év végéig lesz megtekinthető, a szervező brosúrát és kisfilmet is készített Pál Feri alkotásairól.

 

 

MCSi Design