kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

„Mert szerelmem újra hazatérő eb”

szomi4121Múlt pénteken mutatták be a Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtárban a hármasmalmi származású Szomi Kralj Béla két könyvét, a Češnja (Cseresznye) című második, valamint a Szerelemmosoly című, első magyar nyelven írt verseskötetét.

„Gyönyörű verseskötet jött létre, amely elsősorban egy régi szerelmet dicsér” – mondta bevezetőként Bence Lajos, a magyar nyelvű kötet szerkesztője. Versei nem mutatnak túlzott romantikus vonásokat, Szomi Kralj Béla versei inkább reális, sőt filozofikus jellemképet adnak szerelemről, társadalomról, kultúráról, az ősök örökségéről. A szerző ugyanis (már) elég érett ahhoz, hogy értékelni tudja az élet fontos dolgait, így írásai (témától függetlenül) messze elkerülik a „szappanoperás” túlzásba vitelt.  

Szomi Kralj Béla első magyar nyelvű verseskötete öt, egymást kiegészítő tematikus szakaszból áll. Az őszinte vallomásokat tartalmazó versek zöme magyar nyelven (minimális nyelvi és lektori „ráhatással”) született, de a kötetben megjelent néhány, már az előző két könyvében publikált versének fordítása is. Szomi Kralj ugyanis folyton visszatér az anyanyelvéhez, holott – és ezt tiszta szívből be is vallja – egy időszakra megszakadt a kapcsolata vele. Muravidéki ismerőseinek és barátainak (több muravidéki magyar költő versét már átültette szlovén nyelvre) köszönheti, hogy „azóta lelkem magyarul zendül”.

 

 

Szomi Kralj Béla két nyelven alkot („mindkettő szívdobbanásaimat igazítja”) – a kettős identitás felvállalása pedig többször dilemmát fogalmaz meg benne és „amolyan karszti magányos hegy, kinövés” érzését kelti benne. Ennek ellenére továbbra is Prešeren és Petőfi „jószomszédja” marad, hiszen, ahogy vallja, „ha gyorsan feladod, sosem lesz belőled valódi alkotó”.

A kötet 2021-ben 300 példányban jelent meg a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet kiadásában, a könyv fotóit Szomi Kralj Arven Šakti készítette. A könyv lendvai bemutatására előreláthatólag november 12-én kerül sor.

 

 

MCSi Design