kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

A párok színben és formában is egymásra találtak

lindart2916A LindArt, a fiatal alkotók nemzetközi művésztelepe a művészettörténész szerint is kiváló alkotásokat produkált, a párosok a 10 napos együttlét alatt ténylegesen is egymásra találtak, a kollázst a grafikával, a formai igényeket a színek gazdagságával egészítve ki.
Lázár Beáta a pénteki tárlatmegnyitón is az együttes munkát és az együttműködési törekvést emelte ki, mint a LindArt újabb kori művésztelepeinek meghatározó jegyeit, törekvéseit, a párban alkotóknak az együttműködési szándékon túli „művészi” párbeszédét. Mindez egy olyan környezetben valósult meg, ahol a multikulturális miliő adott, mintegy hozzáadott értékként van jelen.
Koletnik Mihaela művészettörténész is kiemelte az akkor még a közönségszavazás által nyilvánosságra nem hozott győztesek, Lalić Branka és Milojković Dalibor festői teljesítményét, mely mintha csak egy kézpár szüleménye lenne, s nem kettőé. Ezt Dalibor a győzelem után némileg cáfolta azzal, hogy a színgazdagság a leánykézé, a formai-tartalmi jegyek pedig inkább a fiúé. De a kollázs és a grafikai elemek összeházasítása a többi pár esetében is sok új jegyet, tartalmi megoldást szült, még ha nem is volt a páros annyira tökéletesen összehangolva (Bakek Dora és Štibelj Maruša, valamint Gerő Ambrus és Jelena Jovančov).
Harmadikként Balažek Anton polgármester szólt a fiatal alkotókhoz, arra kérve őket, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésének előkészítő szakaszában is működjenek együtt a szervezőkkel, illetve kiemelte, hogy az ősz folyamán is sok kulturális esemény várható még a Lendván, így például a bronzöntő művésztelep.
MCSi Design