kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Közkinccsé tett történetek és emlékek

car30161Valahogy így lehetne megfogalmazni azt a törekvést, melyet Cár József immár második anekdotakötetével –Második eresztés címmel – tett le a dobronaki kultúra asztalára értékteremtés és -őrzés címén.
A pénteki, majdnem teltházas Jakab-napi rendezvényen a művelődési ház előcsarnokában Kepe Kocon Lili, az MNMI igazgatója a kiadó nevében beszélt az új könyvről, értékteremtésnek nevezve a 24. órájukba forduló néprajzi kincsek felgyűjtését, emlékezetből való visszaidézését. Majd megköszönte a szponzori segítséget a könyv kiadásában anyagi „szerepet” is felvállalóknak és a többi munkatársnak.
Štihec Simon plébános felszólalásában, mellyel a Szent Jakab plébániatemplom felújítása című fotókiállítást is méltatta, elégedettségét fejezte ki az évről évre bővülő Jakab-napi rendezvények kapcsán. – Idén ez annál is fontosabb, hiszen a plébániatemplom megépítésének 220. évéhez érkeztünk el, s azóta Szent Jakab védőszent őrködik a plébánia felett. Másrészt ez az év az öt éve tartó templomfelújítási programnak a befejezését is jelenti az oltár és a belső berendezés felújításával. S harmadikként, mivel a könyv szerzőjétől tudomást szereztem könyvkiadási szándékáról, éltünk a felkínált lehetőséggel, hogy a Jakab-napi program keretében mutatnánk be a könyvet, s ez most be is teljesült.
Az elmondottakhoz Cár József is csatlakozott, megköszönve a támogatást. Elmondta, barátai unszolására fogott hozzá az első „Mári-könyvhöz”. Amikor megjelent az első adomagyűjtemény, olyan érzés fogta el, hogy ezzel eleget tett a követelménynek, s az volt az érzése, hogy „több adoma nincs is talán”. De Ausztráliában élő kedves rokonától is kapott két érdekes történetet, mások hiányolták apja és nagyszülei bölcs, a nép száján forgó történeteinek papírra vetését is, így a folytatás mellett döntött.
car30162A szerkesztői méltatásban Bence Lajos előbb az anekdota és az adoma közötti minimális, hangulati különbségekre utalt. Szerinte a Második eresztés anyaga inkább az anekdotához közelít, mely ugyanúgy csattanóval végződő történetet jelent, de sokkal több benne a komoly, filozofikus, bölcseleti szín. A családi „hagyatékban” megőrződött apai, nagyszülői történetek pedig – talán mert kórházban íródtak –a mélyebb értelmet diktálják, s kevésbé harsányak, mint az előző kötet történetei.
Arra a kérdésre, hogy milyen apa-kép maradt meg benne, ismét a vidámságot és a jó kedélyt említette a szerző. Olyan ember volt, akitől sokat tanult, hiszen lakodalmak alkalmával a zene és a tánc szünetében ő tartotta fenn a vendégsereg hangulatát.
A műsorban fellépett Cár Edit és Z. Szekeres Ilona szövegolvasással, boros és „dobronaki dalcsokorral” pedig a Dobronaki Nótázók tették hangulatosabbá az estét.
Az est folytatásában a fotódokumentum-kiállítás kapcsán Glavač Simona, a Dobronaki HK elnöke ismertette a templom felújítási és belső karbantartási munkálatait. Elsőként a gyóntatófülkét, majd a még nagyobb és költségesebb beruházást, az orgona felújítását emelte ki, mely hangszer a pécsi műhelyben készült 1902-ben, s a felújítással is őket bízták meg. A nyílászárók felújítása 2013-ban kezdődött, a templomban található szobroké pedig a 2014-es évben történt meg. A padlózat, illetve a járórész felújítását a helyi Špilak Kőfaragó Vállalatra bízták, akik 2014 végén el is kezdték a munka kivitelezését. Utolsóként a HK elnöke a padok felújítását említette, melyek leromlott állapotban voltak, s utolsóként ezt is sikerült rendezni. A teljes beruházás összegét 300 ezer euróra becsülik, aminek nagy részét a hívők adták össze.
MCSi Design