kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Gyöngyhajú lányok, túlvilági lények petróleumlámpa fényében

gyongy49161Jóleső érzés tölt el – ahogy így rendezgetem emlékeim a lendvai színházteremben tett „látogatásaim” kapcsán –, ha nem egy esetben szókimondó, sokszor mégis inkább csak „simogató” kritikáimat el is olvassa valaki, s ezt nagyritkán közlik is velem. De a Gyöngyhajú lányra most szinte csak jót mondhatok!
A vasárnapi Experidance-előadásra is egy kicsit remegő gyomorral mentem, hiszen az őszi produkciókat (október 6-i bohóckodás, a Héttorony közönségnélkülisége, A komámasszony... silánysága) mindig elrontotta valami. A vasárnapi – ennyi „böjt” után – végre bejött! Megfogadtam ugyanis, hogy ha a régi, öreg Omegának csak egyetlen számát is sikerül olyan zenei körítéssel hallanom, mint ahogy az a 60-as évek végén hangzott a Trombitás Frédi és a Tízezer lépés című albumokon, akkor nyerő a darab. S láss csodát, Kóbor János és Presser Gábor „szelleme” a lendvai előadásban is benne volt.
Meg más földöntúli lény is szükségképpen kellett ahhoz, hogy az „elkóborolt” lány (GPS nélkül is) hazataláljon, és nem is egyedül, hanem korán túlvilágra költözött „tesója” társaságában, hogy a zsörtölődő családba újra visszatérjen a harmónia és a boldogság. A színészi játék, zenére épülő darabról lévén szó, nemigen tudott érvényre jutni, inkább összekötőszövegként funkcionált. A rengeteg tánckoreográfia között a szemet pihentető balettszámok is a produkció részét képezték. Külön ki kell emelni a színpompás kosztümöket, melyek nagyon ízlésesen simultak a színpadképhez, hol a fényorgiához, máskor a tó fölötti hajnali párákhoz.
Profi táncszínházhoz illően itt minden a legnagyobb rendben ment a világítástól a hangosításig, az elektromos száguldó masinák mindegyike tökéletesen működött. Hazafelé kocsikázva Hobónak az a 70-es évekbeli, zágrábi Rolling Stones-koncert okozta „kábulathangulat-megjegyzése” jutott eszembe, miszerint: csak lassan, csak vigyázat, mert a koncertélmény hatására a sötét zebrákon könnyen elüthetünk egy embert...
MCSi Design