kiscim1618
 

A viaszolt hímes tojás készítéséről két nyelven

urisk16171A Muraszombati Múzeumban csütörtökön mutatták be Urisk Erzsébet: A viaszolt hímes tojás készítése a Muravidéken című, először 2009-ben megjelent, az idén pedig kétnyelvű, magyar és szlovén nyelven is újból kiadott kötetét.
Pšajd Jelka, a múzeum néprajzkutatója kérdésére Urisk Erzsébet elmondta, hogy mivel tanárként ismerte a rosszul szerkesztett kétnyelvű tankönyveket, sokáig ódzkodott a hasonló kiadástól, mígnem a szlovén néprajzi szakma biztatására kötélnek állt.
urisk16172A batikolás, illetve viaszolt technika mellett az alkotó a hazai, muravidéki motívumok gyűjtésében is oroszlánrészt vállalt, amelyekből már Gönczi Ferenc a múlt század elején is többet felgyűjtött s közzé is tett néhányat a Göcsejről és Hetésről írott könyvében. Később Urisk Erzsébet dobronaki és petesházi mintákat is gyűjtött, sőt Salamon Árpád tanár úrtól is kapott néhányat, hasonlóképpen a Hetés magyarországi részéről is Primusa Józsefné jóvoltából, de a Muravidéken is urisk16173népszerű tojásfestés több jellegzetes mintáját is beemelte a könyvbe, ezek közül néhányon húsvéti „írás” is található. Ezek eredetijét a lendvai, illetve a muraszombati múzeumoknak ajándékozta, ahol az év bármelyik szakában megtekinthetők.
Urisk Erzsébet örömmel közölte, hogy a családban is sikerült elhintenie a tojásfestés cseppet sem könnyű „írásának” tudományát, hiszen felserdült leányunokái már olyan szinten művelik, hogy alkotásaik összetéveszthetők a sajátjaival.
MCSi Design