kiscim1618
 

Hazai kiadványokat mutattak be

konyvejszaka17171A könyv éjszakája pénteki rendezvényén a Lendvai Könyvtárban négy közelmúltban megjelent könyvet is bemutattak, jelezve, hogy a könyv, a kultúra királynője felett még „nem járt el az idő”.
Elsőként Koren Olgica a Mavrične kresničke (Szivárványos szentjánosbogarak) című, felnőttek számára készített kifestő-könyvét mutatta be, aki hídvégi származású és a kifestőknek terápiás jelentőséget tulajdonít. Ezt saját magán, betegségében is kipróbálta, sikerrel, hiszen súlyos vesebetegségét ezzel sikerült legyőznie.
A második bemutatott könyv a tavalyi Harmatfogók próza- és versantológia volt, amelyet Hozjan Daniela, a Lendvai Kultúrszervezetek Szövetségének elnöke mutatott be, jelezve, hogy idén is zajlanak a tematikus irodalmi estek, amelyekbe bárki bekapcsolódhat. Ennek az anyagnak a megjelentetését is tervezik. A szemelvényeket részint maguk a szerzők, másrést meghívott előadók adták elő.
Harmadikként Cár József: Második eresztés című adomagyűjteményét mutatták be, amely tavaly jelent meg, és címében is jelzi, hogy a pálinkafőzésből kölcsönzött kifejezéssel némi „finomításon” estek át. Bence Lajos, a kötet szerkesztője elmondta: az első kiadáshoz (Mári, nekem sem mondta senki címmel) hasonlóan az adomák tematikus egységeinek (például Bölcs adomák, Szövetkezeti adomák, a Szocializmus adomái stb.) összeolvasásából 100 évnyi kortörténet is kiolvasható egy tipikus, „dobronaki”, sok humorral fűszerezett észjárással és mentalitással körítve.
konyvejszaka1717Zárásként a tavalyi év folyamán megjelent, Gyertyános településről készült monográfia került bemutatásra Süč Dejan szerző által. Süč elmondta: nagyon örül a könyvnek, s kiemelte a szakmai csapat segítségét, akiknek segítségére mindig számíthatott.
A rendezvényt Cuk Nina szívhez szóló dallamai és Király Davor zongorajátéka egészítette ki.
A könyv napjáról megemlékeztek az 1. Számú Lendvai KÁI-ban is: a könyvbemutatóból és meseórákból álló hagyományos könyvnapi rendezvényüket kedden szervezték meg Cár József, a dobronaki adomáskönyv szerzője és Perényi Ildikó iskolai könyvtáros, mesemondó közreműködésével.
MCSi Design