kiscim1618
 

A könyv napja jegyében

bank17171A könyv napja tiszteletére vasárnap a lendvai NLB bankfiókban „A Muravidék a muravidéki alkotók szövegeiben” címmel irodalmi találkozót szerveztek.
Az est a bank előterében elhelyezett „könyvsarok” – egy antik szekrény kikandikáló könyvekkel – megnyitásával indult, melynek kettős funkciót szánt Baša Kornelija, a bankfiók vezetője. Egyrészt a banki ügyintézésre várakozók számára hasznos elfoglaltságot jelenthet, ha közben belelapoznak egy-egy könyvbe, melyet később el is olvashatnak, másrészt a gyermekkel érkező szülők-nagymamák is lefoglalhatják a gyermeket a várakozás idejére.
Az első ilyen jellegű találkozóra öt hazai muravidéki írót és költőt hívtak meg, akik a hazai tájról, a szülőföldről, a Mura folyóról és a muravidéki „parnasszusról”, saját kötődésükről tettek tanúbizonyságot, megidézve a táj szellemét, mindennapjait. A ljutomeri Antič Olga, a filóci származású Casar Ivanka és a Gornja bank17172Radgonán élő, cmureki (Mureck) Šedivy Marija versben és prózában idézte meg gyermek- és serdülőkorának felemelő eseményeit, a szerelmet, a barátságot. Paušič Olga és Zágorec-Csuka Judit pedig Lendva közelmúltját elevenítette meg, előbbi prózában, sok-sok életrajzi vonatkozással, beemelve a kisváros életét és kulturális-alkotói felemelkedésének küzdelmeit (Lendvai parnasszus). Zágorec versét a költő távollétében Baša Kornelija olvasta fel eredetiben, magyar nyelven.
A rendezvény zenei aláfestését Šimonka Tjaša népdalokkal és műdalokkal kombinált hazai témájú dalai teljesítették ki a tőle megszokott magabiztos előadással, fellépéssel. Az etnoénekes első ízben szlovénul és magyarul adta elő a Zrejlo je žito, Érik az, érik a búzakalász című dalt, utalva a „dalvándorlás” jelenségére, mely a népek barátságának erősítését szolgálja.
MCSi Design