kiscim1618
 

Örökségünk őrzője

cim mursic1917A felsőlakosi Mursics József már gyermekkora óta foglalkozik régiségek gyűjtésével. Ezeknek a megmentésére, rendszerezésére, majd felújítására és restaurálására nem kevés idejét szentelte, de számára ez jelenti a kikapcsolódást. Régen dédelgetett vágya teljesült nemrég, amikor a szülői házban múzeumot nyitott „mesélő tárgyainak”, ezáltal tárgyi örökségünk valódi őrévé vált, s egyben szép példája ez a sikeres magánkezdeményezéseknek, melyek révén tovább gazdagodhat vidékünk kultúrája.
 
 
„Így vót régön” – múzeummegnyitó Felsőlakosban
 
A felsőlakosi „Így vót régön” múzeum április végi megnyitóján Mursics József gyűjtő a szülőházában 120, különböző korokból származó kerékpárt, sok-sok kerámiát, fazekat és rengeteg kisebb háztartási tárgyat, kávédarálót, vasalót és egy „old timer” Mercedes 180-ast is közszemlére bocsátott.
Koša Klára, a felsőlakosi Arany János Művelődési Egyesület elnöke az ünnepélyes megnyitón kiemelte, nem mindennapi dolognak számít egy ilyen múzeum a faluban. Mursics Józsefet, aki szinte minden szabadidejét a gyűjteménye és a tárgyak között éli meg, nagyon szorgalmas embernek nevezte. Az elnök hozzátette: sokszor már kora reggeltől hódol gyűjtőszenvedélyének, amikor más még alszik. Barátjával, Dezsővel sok időt szentelnek a tárgyak, kerékpárok és más kisebb-nagyobb készülékek felújításának. Jóska – ahogy a szülőfalujában ismerik – idén töltötte be 60. életévét és az egész munkát „kikapcsolódásnak” szokta nevezni. A falu azonban büszke lehet rá, hiszen benne örökségünk valódi őrét tisztelhetjük.
Mursics József, aki a „civil életben” vegyészmérnök, a szombathelyi Falco vállalat műszaki igazgatója, a kiállított tárgyakról elmondta: a gyűjtemény első darabja egy az apjáról rá maradt bicikli, melyen Versailles-ból karikázott haza. A kerékpárgyűjtemény az évek során 120 darabosra gyarapodott. A gyűjtő köszönetet mondott a család tagjainak is, feleségének, Erikának és lányának, Inesnek, akik ugyan később kapcsolódtak be a munkába, de a jelen gyűjtemény felállításában már fontos szerepet vállaltak. A megannyi háztartási tárgy, kéziszerszám és készülék, vasalók és kávédarálók, különböző edények és kerámiák mellett egy 1954-es évjáratú Mercedes képezi a gyűjtemény csúcsát, mely 2002-ig porosodott egy garázsban, mígnem hároméves munkával sikerült eredeti állapotúra varázsolni.
MCSi Design