kiscim1718
 

A következő kiállítást Rómában rendezik

siklos19172A negyedszázaddal ezelőtt alapított Siklósi Szalon kortárs képző- és iparművészeti csoport alkotásait a prágai, a bukaresti, a moszkvai, a bécsi magyar intézetek után idén januárban – muravidéki alkotókkal – a Párizsi Magyar Intézetben is bemutatták. Kovács Ferenc festőművész, a nemzetközi hírű csoport alapítója és szervezője pedig a héten Lendván járva már az újabb kiállításra gyűjtötte az alkotásokat.
– Beszéljünk a Siklósi Szalonról, annak helyéről a magyar képzőművészeti életben, a márkanévként is működő, tavaly 25 éves kezdeményezés lényegéről... – kértük Kovács Ferencet lendvai találkozásunkkor.
siklos19171– A Szalon 1991-ben indult a korábban a dél-dunántúli térségben megszervezett alkotótelepek, szimpóziumok tapasztalatait leszűrve, magánkezdeményezésből. Mára 70 tagúra növekedett az évente „újraszerveződő”, egy közös kiállításra összesereglett művészek száma. Tagjai Magyarország minden vidékéről jönnek, amely a kiállítás-látogató számára önmagában is a kortárs képzőművészet egy szeletét reprezentálja. A „minden vidékben” korábban a Felvidék, a Kárpátalja és a Drávaszög is benne volt, de jelenleg csak a Muravidékről vannak résztvevők, ahonnan Baumgartner Dubravko, Göntér Endre és Király Ferenc szerepel, az ő alkotásaikat Párizsban is megcsodálhatta a közönség. A dolog tavaly érte meg a 25. jubileumát. Az összetartozás élménye, ami összeköti és élteti a Szalont, nagyon fontos, s az évi egyszeri találkozáskor is működnek a baráti szálak, nincs semmi rivalizálás közöttünk, inkább a baráti találkozás a fontos. S bár ma már nincs művésztelep jellege, a Szalon ezekkel „töltődött fel”, s az „alapítók” közül is vannak még 10–12-en, például Kő Pál. A siklósi várban található anyagot nyaranta 50 ezren látogatják meg, a júniustól szeptemberig nyitva tartó kiállításon a heterogén válogatásból kifolyólag mindenki találhat magának valamit, ami az ízléséhez közel áll.
– Párizsban idén januártól márciusig volt látható a jubileumi kiállításuk. Milyen élményekkel tértek haza?
– A Magyar Intézetben, a Bonaparte utcában, szinte azt mondhatjuk, a belvárosban volt a kiállítás, az utca egyik végén a Luxemburg kert, a másikon pedig a Szajna-part található. Párizsban egymást érik a programok, másképp állnak az emberek is a művészethez, mint nálunk, nincs az a rohanás, így nagyon sokan látták a kiállítást, mely egy hónapig tartott nyitva. A Siklósi Szalonból 15-en voltunk kinn, s a jubileumra megjelent katalógus összes szereplőjének az alkotásai ott voltak Párizsban. Akik kint voltak, szép élményekkel tértek haza. Hasonló kiállítást szeretnénk Rómában a Magyar Házban, amelynek a szervezése már folyamatban van.
MCSi Design