kiscim1618
 

A műkedvelés hetéről Magdič Janjával

jskd2017A Kulturális Közalapítvány lendvai területi egységének, valamint a térség rokonintézményeinek szervezésében vasárnap a – műkedvelés hete jegyében – a lendvai színházban került sor a muravidéki gálaműsorra. Ennek kapcsán Magdič Janjával, a közalapítvány lendvai egységének vezetőjével beszélgettünk a műkedvelés hetéről.
– Mit kívánnak kifejezni a műkedvelés hete idei, „A végtelen lehetőségek napja” jelmondatával?
– A műkedvelő tevékenységek hetét közalapítványunk a területi egységekkel Szlovénia-szerte és a határon túli területeken is felkarolva, évek óta a kultúregyesületekkel, intézetekkel, iskolákkal, könyvtárakkal és óvodákkal együtt valósítja meg. A cél ma is az, hogy köszönetünket fejezzük ki a kultúra művelőinek a kultúráért feláldozott időért és erőfeszítésekért. A műkedvelők hetével pedig tudatosítani szeretnénk a műkedvelők társadalmi szerepét, amellyel saját magukat és a társadalmat gazdagítják. Ezzel a műkedvelők az európai kezdeményezésekhez kapcsolódva felhívják a nyilvánosság figyelmét a műkedvelés értékeire, annak tömegformáló és közösségépítő jellegére, valamint a korszerű életvitel formálásában betöltött szerepére.
– A muravidéki műkedvelői gálát ezúttal Lendván szervezték meg, de emellett több rendezvényre is hívták a közönséget...
– Igen, a kulturálisan mozgalmas hét műsorai közül külön említeném a folklórcsoportok szombati találkozóját, melyen nyolc tánccsoport és énekkar találkozott egymással, amelyek Szlovénia különböző tájairól érkeztek hozzánk. Többek között a velenjei Medžimurje tamburazenekara, a maribori Sv. Nikola folklór és tamburazenekara, valamint a lendvai HKD Pomurje tamburazenekara. A vasárnapi gálán pedig a négy muravidéki kirendeltség és Ljutomer területi egységeinek a közreműködésével meghívásos alapon az országos minősítéseken és versenyeken, valamint más területi megmérettetéseken is jól teljesítő műkedvelő együttesek kaptak bemutatkozási lehetőséget. Valódi keresztmetszetét kívántuk nyújtani a kulturális tevékenységnek a népszerű Marko Banda, a Vita kamarakórus, a göntérházi óvodások, a ljutomeri színjátszók, valamint a Videm ob Ščavnicin működő női kar fellépésével. Nem felejthetjük ki természetesen az Ohridba készülő lendvai Pomurje folklórcsoportot sem, akik új műsorukat mutatták be.
A rendezvényeknek ezzel még koránt sincs vége, hiszen a hét végén, május 19-én az Ifjúsági Fúvószenekarok 7. Találkozójára kerül sor, másnap pedig már 9.30-tól a Szlovén Fúvószenekarok 37. Találkozójára kerül sor, úgyszintén Lendván. Ezt a rendezvényt Lendva Község támogatásával, valamint a Kultúregyesületek Szövetségével közösen valósítjuk meg. A rendezvénysorozat záró rendezvényére május 21-én kerül sor Cserencsócon hagyományőrző és más csoportok fellépésével.
MCSi Design