kiscim1618
 

A folyóirathoz támogatót kell találni

lindua20173A Lendvai Könyvtárban múlt csütörtökön bemutatták a Lindua folyóirat legújabb számát, mely újra nyomtatott formában jelent meg. A bemutató vendége volt Tomka Tibor, a Népújság igazgatója, akivel interjú készült a lapban, valamint Mladen Pavičić, a budapesti ELTE szlovén lektora, aki szakcikket jelentetett meg. A vendégeket Halász Albert, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója, illetve Vida Törnar Judit, a Lindua folyóirat felelős szerkesztője köszöntötte.
lindua20171A szerkesztő néhány gondolatban összefoglalta az elmúlt 10 évet, majd a lap jövőbeli kihívásairól szólt, arról, hogy a Linduának milyen szerepe lehetne most, amikor a város az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra készül. Végül az anyagi nehézségek egyik megoldásaként felvezette, hogy talán pártfogásába vehetné a folyóiratot az összes olyan intézmény, amely napi szinten kulturális tevékenységet folytat.
lindua20172Halász Albert elmondta, hogy a lap korábbi számának internetes változatát az elmúlt év folyamán mintegy 1700-an keresték fel, ami feltételezi, hogy van igény az olvasóközönség részéről. Jelenleg a lendvai nyugdíjas egyesület közvetítésével sikerült megvalósítani a kiadást, így is azonban csak korlátozott példányszámról beszélhetünk.
Tomka Tibor, az MNTI igazgatója bemutatta a 60 éves Népújságot, szólva a múltról és a jelenről, a szerkesztőség valamikori és mostani munkájáról, a Népújság gondozásában megjelenő mellékletekről.
Mladen Pavičić egy igencsak viszontagságos életútról, Hadrovics Lászlóné Szép Gabriella értékes munkásságáról szóló írását mutatta be.
A bemutató után a közönségből többen felszólaltak azt erősítve, hogy a Linduának mindenképpen szükséges lesz pénzügyi szponzort találni. Különös tekintettel az európai kulturális fővárosi jelölésre, leginkább a folyóiratot kezdetben is támogató Lendva Községre próbáltak apellálni. Huzjan Štefan, a folyóirat elindításának akkori kezdeményezője is beállt a felszólalók sorába, a folyóirat multikulturalizmusának jelentőségét méltatva.
MCSi Design