kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Partljič: Maguk, tengermellékiek „szlovének a négyzeten”

partljic23171Tone Partljič szlovén íróval és drámaíróval, rendezővel, tanárral és politikussal, Prešeren-díjas alkotóval találkozhattak a hétvégén Pincemajorban az érdeklődők, akiket az ottani Tengermellékiek és Isztriaiak Egyesülete látott vendégül.
A népszerű írót Tomšič Nataša moderátor próbálta saját magáról „vallatni”, nem is sejtve, hogy a „Honnan meríti a témáit?” kérdéssel azonnali lavinát indít el a közlékenységéről is ismert írónál. – Innen-onnan – mutatott a falakon lógó fotókiállítás képeire –, saját magamból, figyelve egyszerre kifelé és befelé – mondta a felvezetésben, majd szinte át is véve a műsorvezetői szerepet íróvá válásának első mozzanataként születését jelölte ki. Anyjának és későbbi, Triesztből származó tanárának volt hálás a szlovén nyelv és irodalom megszerettetésért, a nyelv iránti tiszteletért. Szólt továbbá a pártállamban működő cenzúráról is, illetve arról, hogyan lehetett kijátszani.
partljic23172Partljič rendkívül örült a meghívásnak, ez nem csak az arcáról sugárzott, el is mondta az okát: – Maguk, „primorjeiek” nélkül ez az ország sem létezne talán – a maribori példára, Rudolf Maister „országszerző” csapatának tevékenységére, illetve a hozzá csatlakozó, az isonzói frontról idesereglett isztriai harcosokra gondolva.
A közönség figyelmének ébren tartására Partljič egy-egy zsíros viccet is elsütött a szlovén bizalmatlanságról, szolgai viselkedésről, melyet az önbizalom hiányával magyarázott. – Így nem viselkedik egy gazda a saját országában, így csak a szolgák viselkednek... – mondta.
S hogy rendezői képességeit is megvillantsa, Shakespeare-rögtönzésként Rómeó és Júlia szerelmi tragédiáját „vitte színpadra” egy négyszereplős szereposztásban. Ebben rendkívül szigorú és ellentmondást nem tűrő rendezői magatartásáról tett tanúbizonyságot. Az író megígérte, Pincemajorba máskor is szívesen eljön, mert itt otthon érzi magát.
MCSi Design