kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

„Európa kultúrája a miénk, s a miénk is Európáé”

unnepi24171A 88. Ünnepi Könyvhét és a 16. Gyermekkönyvnapok központi rendezvényén Budapesten a hétfői zárónapig 85 kiadó közel 350 új kiadványából válogathatott a közönség.
Az ünnepi megnyitón Kocsis András Sándor, a könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke bejelentette: kezdeményezik, hogy Esterházy Péter születésnapját, április 14-ét nyilvánítsák a magyar próza napjává. A megnyitón a tavaly elhunyt Kossuth-díjas íróról zenével emlékezett meg Dés László.
unnepi24172Az ünnepi könyvhét nyitóbeszédét Závada Pál író mondta, aki kifejtette: köszönet illeti mindazokat, aki a könyveinkért valamit tesz. De az ünneprontást is vállalva elmondta: egy újabb autokráciában élünk! Azt reméltük – folytatta a szónok –, hogy azok a közállapotok, amelyek közepette annak idején József Attila Thomas Mannt üdvözölte, egy európait, a múlt kútjába hullottak. Majd a tavalyi szónokot, Esterházy Pétert idézte meg, aki a sír szélén is „a remény és az öröm felé taszigálta” volna az olvasót. Európa kultúrája a miénk, s a miénk is Európáé – hangsúlyozta. Ebben az utóbbi évtizedekben már nem volt szokás kételkedni... – e gondolatok jegyében s abban a reményben, hogy a kiadók az idei évi programjukat teljesíteni tudják, megnyitottnak nyilvánította a „könyvhetet”.
MCSi Design