kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

A teljes szabadság jegyében

szurrel2517A Hommage au Surrealisme nemzetközi fotókiállítás, mint címében is jelzi, a szürrealizmus előtt tiszteleg, az erre kiírt pályázatra pedig 250 alkotás érkezett. Ezek közül 40-et a lendvai vár pincehelyiségeiben állítottak ki június 17-én, a Múzeumok Nyári Éjszakáján.
Ez alkalomból Sobočan Ladislav, a Lendvai Foto-video Klub elnöke a fotográfiának a lényeges vonásait, megjelenési formáit emelte ki, és elsősorban a szokatlan nézőpontokat, a meglepetésszerzést és a humort említette. A kiállításon a négy környező ország művészeit pedig a fényképezés iránti tisztelet és a mérhetetlen fotózás iránti szeretet egyesíti. Pisnjak Atilla művészettörténész a szürrealizmus mint irodalmi, képzőművészeti jelenség esetén még a stílus-meghatározást is megkérdőjelezte, a szabadság, a „lélek és a tudatalatti” korlátlan, teljes megnyilvánulásának nevezve a folyamatot. Ha mégis a közös jegyekből indulnánk ki, akkor részben a kollázsban és a montázsban, valamint a merész kivágásokban kellene keresni azokat.
A méltató a szürrealizmus és a fotográfia viszonyáról elmondta: a két világháború között létrejött mozgalom atyja André Breton volt, aki nem csak irányította azt, de annak ideológiai alapjait is lerakta. Az irányzat követői a freudi tudatalattijukat vetítik ki a társadalomra, ugyanis nem a kettő közötti szakadékot mélyítik, hanem hidat építenek a külső és a belső világ között, illetve a művészet és a társadalom között. Az effajta törekvésre a jelen kiállítás képein is bőségesen akad példa.
A kiállítást Dušan Stojanović szellemes gitárjátéka tette még kellemesebbé, míg a nagyszámú látogatónak a Múzeumok Nyári Éjszakája alkalmából a Dalí-kiállítás tárlatvezetéssel – Pisnjak Atilla művészettörténész magyar és szlovén nyelven – történő megtekintésére, valamint az Andalúziai kutya és az Aranykor című kultikus filmek megtekintésére is lehetősége nyílt.
MCSi Design