kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Táncra készen! – két sikeres néptánctábor

tanc2817Tánc, ének és nevetés töltötte meg július 3. és 7. között a II. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola helyiségeit és udvarát, ahol két néptánctábort is szerveztek összesen mintegy negyven kis táncossal.
A párhuzamosan kivitelezett táborokban mindazok az 1–6. osztályos általános iskolások vehettek részt, akik kedvelik a magyar néptáncot, mélyíteni szerették volna tánctudásukat, valamint gyarapítani nyári élményeiket, színesebbé tenni a szünidőt.
A harmadik alkalommal megszervezett Játékos tánc – táncos játék néptánctáborban tizennyolc 1–2. osztályos kisiskolás vett részt, akiket Balaskó Enikő táborvezető, néptáncpedagógus, valamint Solarič David, a Muravidéki Néptáncegyüttes táncosa avatott be a néptánc rejtelmeibe.
tanc2817 aladic ruzicA tábor résztvevői között volt Ruzsics Dorka Ildikó és Aladič Aleksander is, akik jókedvűen meséltek tapasztalataikról. Dorka nagy mosollyal elmondta: „Én idén vettem először vagyok itt. Tetszik a tábor, nagyon kedves és jó tanáraink vannak, ezért is jó itt lenni. Szeretek sokat táncolni, már az oviban megismertem az alapokat.” Aleksander hozzátette: „Én is nagyon szeretek táncolni, már a bölcsődétől fogva, ezért is jöttem el már másodszor a táborba. Az tetszik, hogy a tanárok új játékokra, táncokra tanítanak meg bennünket. Tanultuk a francianégyest, a „liba, liba, kacsát”, különféle körjátékokat, meg még sok mást. Sokat játszunk, közben van egy kis szünetünk is. Jövőre újra eljövök.”
tanc2817 vida kancalA „Járd ki, lábam, járd ki most!” című néptánctábort immár IX. alkalommal szervezték meg, amelyen húsz 3–6. osztályos iskolás vett részt. A csapatnak a tánclépéseket Böröndi Róbert táncos és próbavezető, valamint Nađ Éva, a Muravidék Néptáncegyüttes táncosa segítette elsajátítani. Kančal Lucija és Vida Neo táborozók sokat meséltek élményeikről. „Én idén vagyok először a táborban. Rengeteget táncolunk és játszunk, meg sok időt eltölthetek a barátnőimmel is. Nekem a legjobban a kidobós játék tetszett. Én egyébként az iskolában kezdtem el először táncolni Enikő tanárnőnél, nagyon jól éreztem magam, ezért is jöttem el a táborba” – mondta Lucija. Neo már többször részt vett a néptánctáborban, így számára idén sem volt kérdéses az ottlét. „Eddig minden évben nagyon jó volt, idén pedig különösen jó, mert sokat együtt lehettünk a barátokkal. Nagyon tetszett a pajzskészítés, de a táncolás, az volt a legjobb, mert én már első osztálytól táncolok, és nagyon szeretem ezt csinálni” – mesélte Neo.
Mint ahogy a gyerekek mondták, a szervezők a táborozókat a különféle táncok és játékok mellett egyéb színes programokkal várták. Míg a fiúk megismerkedtek a kartonból történő kard- és pajzskészítés fortélyaival, a lányok rongybabákat készítettek, ékszerdobozokat festettek. Külső szakemberek segítségével foglalkoztak batikolással, kavics- és kehelyfestéssel, s egyebek mellett ismereteket szereztek a gyógynövények pozitív hatásairól és helyes használatáról is.
Balaskó Enikő táborvezető öt napon keresztül foglalkozott az energiával teli és jó kedélyű fiatalokkal. Elmondása szerint zömében olyan gyerekek vettek részt a táborban, akik már ismerték a néptáncot, annak alapjait. „Jónak tartom azt, hogy a kisebbek látják a nagyobbakat táncolni, van kire felnézniük, azonban oktatóként úgy gondolom, könnyebb lenne úgy kivitelezni a tábort, ha ezek külön-külön zajlanának. Kicsit féltünk attól, hogy nem lesz elegendő jelentkező a két táborra, de nagyon örültünk neki, hogy mindkét táborra ilyen sokan jelentkeztek. Ebből kifolyólag reméljük, hogy jövőre sikerül megvalósítanunk mindkét tábort úgy, hogy ne egy időpontban legyenek – mondta a két tábor párhuzamos kivitelezéséről és a jövő terveiről. A tábor utolsó napján a résztvevők szüleiknek, nagyszüleiknek bemutatták a hét folyamán tanultakat. Az esemény az MMÖNK és az MNMI szervezésében, Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.
MCSi Design