kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

A zene varázsában ringatózva

nyariest3117Pénteken a Bánffy Központban rendezett nyári zenei est rendezvényén Koša Péter és Pál Emil duója lépett a szépszámú közönség elé.
A korábban már alkalmanként összeálló hegedűs-zongorista párosnak Koša bejelentése szerint ez a koncert volt az első lépése egy új úton, melyben a szervező (MNMI) és a támogató (LKMÖNK), valamint a két zenei tehetség szándéka ötvöződik: zeneileg önálló produkció létrehozása, mely az erre eddig nemigen vállalkozó közösség felcsillanó reménye lehet. Mivel a népzenei csoportok a megújulás és az utánpótlás elmaradásával sok esetben holtpontra jutottak, talán jó lesz egy kis stílus-, illetve irányváltás a klasszikus dzsessz és a 20. századi magyar sanzonzene kimeríthetetlen kincsesládájának felnyitásával. Ez olyan értékeket tartalmaz, mint például az esten is elhangzó Kozma Jóska-szám, a Hulló levelek, melyre nem kisebb zenész figyelt fel, mint Carlos Santana. De folytathatnánk Seres Rezsővel és a Szomorú vasárnap című világslágerrel, valamint sok más dallal.
nyariest31172Koša Péter, aki már a Hadik Mihály Band-del is kalandozott a népszerű dzsessz tájaira, a biztos hangszerkezelés és a zenei érzés birtokában a „karmesteri” szerepet és kiválóan fel tudja vállalni. Kár, hogy a színpadi szerepek (Padlás, Villon) kapcsán is kimunkált énektehetségét nem villantja meg, legalább egy szám erejéig...
Az invenciónak az improvizáció felé történő elmozdítása lenne a cél, s bár a feldolgozások enélkül is a teljesség érzését keltik, némi hiányérzés azért marad... Mindez nem vonatkozik az estzáró „Magyar táncok”-ra, ahol ismét forrt a levegő, zúgott a vastaps és az ováció!
MCSi Design