kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

A Mura védelme mindenek fölött!

mura32171Halász Albert muravidéki költőt (a képen jobbról) a hétvégén már negyedik alkalommal megrendezett Murakon nemzetközi költői-írói fesztiválon a „Mura védelméért díj”-jal tüntették ki.
A muraközi Muraszentmártonon (Sv. Martin na Muri) negyedik alkalommal megtartott seregszemlére idén is nemzetközi társulat gyűlt össze Borče Panov macedón, Glorjana Veber és Jurij Hudolin szlovén, Ivana Šojat horvát, Paolo Maria Rocco olasz alkotók részvételével, valamint első ízben a Hévíz folyóirat főszerkesztője, Szálinger Balázs (felső képünkön balról) kapott alkalmat a bemutatkozásra. Szálinger az általa szerkesztett zalai és regionális témákat, valamint a helytörténeti és irodalmi műveket megjelentető folyóiratról megjegyezte: szándékosan nem jelentet meg kritikákat, recenziókat, hanem inkább a tiszta irodalmat és esszét részesíti előnyben a lap szerkesztésénél. Szálinger a költői fesztivált felettébb érdekesnek ítélte meg, hiszen ahogy elmondta: a sok nyelven elhangzott, néha nagyon is keveredő műfajú irodalmi alkotásokat – a hasonló magyar felolvasó estektől eltérően – maguk a szerzők tolmácsolták „művészi hitelességgel”, néha több nyelven, az előadásra és az érthetőségre is nagy hangsúlyt fektetve.
mura32172A rendezvény végén adták át a tavaly alapított, a Mura védelméért járó díjat, amelyet idén Halász Albert muravidéki magyar költőnek ítéltek oda, akinek műveiben is hangot kap az aggódás a folyóért. A díj arra kötelez mindenkit, hogy őrködjön a Mura folyó felett, árgus szemekkel figyeljen mindenféle természeti beavatkozást, vízlépcsős vagy más kezdeményezést, mely káros lehet az élővilágra és az emberekre.
MCSi Design