kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Nevesd ki a saját történelmedet!?

vizsoly40173– így fogalmazott Daruka Mihály, a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum vezetője pénteken a muravidéki általános és középiskolás diákoknak tartott, erősen interaktív bibliafoglalkozáson a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában.
A rendkívüli színészi és előadói képességekkel megáldott szakember Rákóczi Zsigmond fejedelem korabeli gúnyáját magára öltve mondta ezt, mert: „ezt tanították nekünk”. A három részre szakított ország észak-magyarországi, zempléni körzetében, a vizsolyi Rákóczi-kúrián működő nyomdában került kinyomtatásra az első magyar nyomtatású biblia.
vizsoly40171Daruka Mihály többször is visszakanyarodott a fönt idézett mondathoz, például az 1848-as forradalom utáni időszakig, amikor Ferenc József császár átíratta a magyar történelmet, hogy a magyar függetlenségi törekvésekre pontot tegyen, mert jaj annak a népnek, amelynek a győztesek írják a történelmét. – 186 éve azt tanítják nekünk, hogy mi nem vagyunk más, mint egy tétova, tesze-tosza nemzet, mint a besenyők elől lóháton fejvesztve menekülő, nyers húst zabáló banda, akik ide jövünk „púposkodni” a művelt nyugat hátára – így az előadó. – Ezért lettünk mi olyan nép, akik azt sem tudjuk, hogy kik vagyunk, mik vagyunk... Kinevetjük a saját viseleteinket, nincsenek őseink és nincsenek hőseink – hangzott a súlyos ítélet.
vizsoly40172Az első magyar nyelvű, 2412 oldalt számláló, Károly Gáspár által elkezdett biblia 1590-ben készült. Zsigmond két tonna papírt és 50 ezer ólombetűt hozatott Lengyelországból a 800 példány kinyomtatásához. A Vizsolyi Biblia nagy erénye ma is, hogy érthető nyelvezete miatt ma is minden magyar számára olvasható.
Daruka elmondta, a magyar identitás erősítésére a tanuló ifjúság történelmi tudatának a felélesztésére a vizsolyi Rákóczi-kúrián a Biblianyomtató Műhelyben ki-ki megtekintheti a nyomtatási folyamat részleteit. A reformáció 500. és a Vizsolyi Biblia 425. születésnapja kapcsán pedig 200 példányban, hazai anyagokból (rongypapírból) elkészült a Vizsolyi Biblia újabb hasonmása, melynek darabonkénti súlya 6 kilogramm.
MCSi Design