kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Bárcsak többen lennének!

karpatzene40171A Kárpát-medencei magyarok zenéit bemutató sorozat szombat esti koncertjén a lendvai színházban kétszer is elhangzott a fönti óhaj: a főszponzort képviselő Földes Gyula lendvai főkonzul szájából, de Böszörményi Gergely fesztiválszervező is ezen a véleményen volt.
Böszörményi a félig üres termen végignézve a fiatalokat hiányolta elsősorban, a diákokat, akiket egyébként az elmúlt 10 év során sikerült a rendezvénysorozatnak meghódítania.
Földes Gyula lendvai főkonzul is a hiányra panaszkodott felszólalásában, majd a zene évszázadokon átnyúló küldetéséről szólt, mely érzéseket közvetítve gyakran szöveg nélkül is képes a tömegekre hatást gyakorolni.
karpatzene40172Aztán következett a koncert, mely a Servet zenekar fellépésével vette kezdetét, vérpezsdítő katonással, majd népzenei feldolgozásokkal, csángóföldi balladákkal, sok-sok furulyaszólóval. A furulya mellett koboz és más pengetős is megszólalt hegedű- és bőgőkísérettel. A zenekarvezető a lelkes taps hallatán kifejtette: ők épp olyan lelkesen játszanak itt, mintha teltház lenne, s szívesen jönnek máskor is, ha meghívást kapnak.
A Magyar Örökség-díjas Misztrál nem először lépett fel Lendván, igényes muzsikájuk a magyar irodalom gyöngyszemeire írt dallamokat, hangszereléseket és zenei kreációkat ölel fel az első magyar nyelven író költőtől, Balassi Bálinttól a Boldogasszony Anyánk „himnusz” feldolgozásán keresztül a 20. századi irodalmi anyagig, Adytól Babitson át Weöres Sándorig. Igényes, a klasszikus zenei hagyományt a népzenei elemekkel ötvöző dallamvilág, s a kanonizált egyházi zenei hagyomány is része volt előadásuknak. A lelkes taps és a közös éneklés nem is maradt el...
MCSi Design