kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Pannon Pódium a könyvtárban

pannonpod4617Csütörtökön Pannon Pódium cím alatt a Pannon Tükör 5. száma mellett Bubits Tünde és Bene Zoltán új könyvét is bemutatták a Lendvai Könyvtárban.
A Pannon Tükör új főszerkesztője, Bubits Tünde elmondta, az idei 5. számmal vette át Kaj Ádám megüresedett helyét, de a már bevált dolgokat, többek között a muravidéki kapcsolatot az itteni írókkal továbbra is ápolni szeretné. Ezért jelzésértékű is volt a lendvai bemutató, hiszen az első volt a sorban.
Az új lapszámba főszerkesztői beköszöntő helyett Bubits Tünde egy kiáltványt írt, melyben elmagyarázza, hogyan is jutott a nemes szerkesztői feladathoz. A Mesterek és a tanítványok című blokkban a szlovén irodalom fordításai is megjelentek, továbbá egy lendvai vonatkozású dráma Kaj Ádámtól. Bene Zoltán kiemelte: a Pannon Tükörben nagyfokú fiatalítás történt, de a „szépkorúaknak” is örül a szerkesztőség, ezért tőlük is várnak írásokat.
pannonpod46172A kettős könyvbemutató első felében Bene Zoltán, a Pannon Tükör prózarovatának szerkesztője elmondta: Az érdemes és nemes Rózsasándor kalandjai című új könyvében a pikareszk műfaját követte, melynek olyan kitűnő képviselői voltak, mint Cervantes vagy Swift. A szerző elmondta, nem a betyár hiteles történetét akarta megírni, ezért a képzelőerejére hagyatkozott inkább a kutatások helyett, mert egy új mítoszt szeretett volna teremteni, hisz erre minden népnek szüksége van.
Bubits Tünde Cigiszünet című kisregénye korunk fontos problémáit, az öregedést és a halált tárgyalja, de mint mondta, ezeket a komoly tartalmakat csak humorral fűszerezve lehet igazán olvasmányossá tenni. Az író-szerkesztő-tanárnak ez az első regénye, bár mindig is próza-alkatnak tartotta megát – tette hozzá.
Az est folyamán Pénzes Csaba olvasott fel szemelvényeket a bemutatott művekből.
MCSi Design