kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Harmatfogók: ötnyelvű ötödik antológia

harmat4617A Lendvai Zsinagógában pénteken este mutatták be a Harmatfogók irodalmi antológia legújabb, 5. számát. A köszöntőben Hozjan Danijela, az antológia szerkesztője, a Lendva Községi Kultúrszervezetek Szövetségének (KKSz) elnöke örömmel jelentette be, hogy ismét sikerült az év közben a „kettesben” megtartott irodalmi estek anyagából egy 18 prózát és 110 verset tartalmazó antológiát összehozni.
Az új Harmatfogókban egyébként is öt nyelven, a szlovénen és a magyaron kívül roma, horvát és szerb nyelven írt alkotások szerepelnek. Az írások a Lendva, Cserencsóc, Nagypalina, Muraszombat és Radenci körzetéből érkezett 19 alkotó kezei alól kerültek ki.
Stupar Rajko, a KKSz korábbi elnöke az antológiáról rajongással beszélt, kiemelve, a Harmatfogók – utalva a Lindva folyóiratra – több mint társadalomtörténeti vállalkozás. A korábbi Kultsár György-i, hoffhalteri időkig visszatekintő elmélkedésében elődeinknek részéről a nyomdászati hagyomány felkarolását és fontosságának felismerését hangsúlyozta. Azt a hagyományt, melyhez Gutenberg óta mindig is progresszív képzetek társultak. Így 20. századi Balkányi nyomdában a Ljudska pravica baloldali lap is nyomtatásra kerülhetett. Később a Lendvai Füzetek képviselte a folytonosságot társadalmi-politikai-irodalmi irányultságával. A mostani időkről szólva Stupar az írói feladat felvállalásának fontosságát hangsúlyozta, mint mondta, ehhez sok bátorság kell. De még ennél is fontosabb, hogy „a tükörben” – Paušič Olga egyik versével egyetértésben – mindig is „tiszta kép” jelenjen meg. S nem utolsósorban: abba bele is merjünk nézni!
A rock&roll és költészet jeligével is meghirdetett rendezvényen Koren Franc énekes-gitáros L’amour Fou nevű zenekara is fellépett, akik a 80-as és 90-es évek zenéjéből, Dire Straits, Eric Clapton és mások „örökzöldjeiből” adtak nosztalgiakoncertet.
MCSi Design