kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

A harmadik dimenziót is kipróbálhatták

bronz4717A lendvai vár padlásgalériájában pénteken este megnyitották a Lendvai Nemzetközi Művésztelep idei bronzöntő anyagának a tárlatát. A kiállítás szakmai értékelését Pisnjak Atilla művészettörténész vállalta, az egyedülálló művésztelepet Pečnik Damjana, kulturális államtitkár is méltatta.
Pisnjak Atilla a 45. művésztelep méltatásában a különlegességekre is felhívta a figyelmet. Az egyik ilyent az anyag vonzásában jelölte meg, nevezetesen abban, hogy több olyan alkotó is részt vett a bronzöntő tábor munkájában, akiknek nem a szobrászat, hanem a festészet a „kenyere”. A másik különlegességként a műalkotások közötti stílusbéli és tartalmi változatosságot jelölte meg. Az egyediség fő garanciája alkotójuk „sajátos jelkép-, eszköz- és formakultúrája”, mint a műalkotás kötelező „hozzáadott értéke”, sajátos plusza.
Ennek jegyében a 45. művésztelepen a már klasszikus szereplőnek számító Király Ferenc mellett Gail Morris, Miha Pečar, Pokorny Attila és Petar Ujević társaságában olyan alkotók is részt vettek, akiknek az „elsődleges formanyelve nem a térbeli formázás, hanem a festészet”. Művészi kvalitásukat dicséri, hogy az elkészült alkotásokon ennek alig van nyoma, illetve bizonyos pontokon új távlatok nyílnak meg. Augusztus 20-a és szeptember 5-e között kilenc művész, köztük négy hazai festő, Banfi Igor, Baumgartner Dubravko, Göntér Endre, Hojnik Cvetka próbálhatta ki a harmadik dimenzió nyújtotta lehetőségeket.
A lendvai művésztelep, mely a bronzöntés hagyományainak ápolását és továbbélését tűzte ki célul, országos szinten is egyedülálló a maga nemében. Az évente megrendezett művésztelepnek köszönhetően folyamatosan bővül a nemzetközi kortárs kollekció, amelybe nemsokára a 2017-es művésztelep alkotásai is bekerülnek.
A sikerekben gazdag 45 év kapcsán a kulturális minisztérium államtitkára, Pečnik Damjana elmondta: Lendva különleges helyet foglal el a szlovén városok között; különlegességét az emberek adják, akik itt élnek, illetve itt alkotnak. A vár pedig mint a város koronája a művészet és a kultúra fellegvára volt a múltban és ennek számít a jelenben is. A kultúrát pedig emberek alkotják, olyanok, mint az egykori igazgató, Gerič Ferenc, aki rengeteg itt készült bronzszobor, illetve kisplasztikai alkotás létrejötténél bábáskodott.
– Első látogatásom során a padlásgalériában található gyűjtemény lenyűgöző volt számomra – mondta az államtitkár. – A kultúra az Önök városának a „nagyok sorozatával” Mirótól Daliig sajátos felvillanásokat kölcsönöz. A mai kiállítás szobrai pedig egy régen elkezdett nemzetközi szimpózium tapasztalatcseréjének az eredményeit, hagyományát viszi tovább, így jelentősége különösen kiemelkedő – fejtette ki Pečnik Damjana.
Lázár Beáta, a Galéria-Múzeum igazgatója köszöntőjében elmondta: 45 éve van a várban ez az egyedülálló gyűjtemény, és az új alkotásoknak, az új kihívásoknak a jövőben is helyet kívánnak adni. Intézetüket idén 20 ezer látogató látogatta meg, ami rekordnak számít – tette hozzá az igazgató.
MCSi Design