kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Mesterdolgozat a lendvai színházi mozgalomról

evi47171Múlt csütörtökön a Lendvai Könyvtár érdeklődőkkel megtelt olvasótermében Nađ Éva bemutatta A kétnyelvű színház Lendván a múlt és jövő között című magiszteri dolgozatát. A 2016-ban készült mesterdolgozatban Lendva Község kultúrpolitikájával foglalkozott a ljubljanai Társadalomtudományi Egyetem Kultúratudományi Karának hallgatója, különös figyelmet fordítva a színházi tevékenységre, ezen belül a lendvai amatőr színház lehetséges működési formáit kutatva.
evi47173A bemutató elején a szerző vázolta a lendvai kulturális közösségben a gazdag színházi tevékenységet, amely az 1920-as évekbe nyúlik vissza, és fénykorát a 40-es években élte. A 2000-es években a Diáxínpaddal újraindult a színházi mozgalom Lendván, amelynek utódja, az Egy&Más Vándorszínház 12 éven keresztül a színjátszás fejlődésének hajtóerejét jelentette. A társulat az évek alatt szakmailag fejlődött, nemzetközileg elismert lett – hangzott el. Önálló kezdeményezéseik is erősödtek, a tagok táborokat szerveztek, drámaszakköröket vezettek és együttműködtek a falusi színjátszócsoportokkal. A lendvai amatőr színjátszás így megérett egy magasabb szintű működési formára. A szakdolgozat készülésekor pedig a kulturális közintézetekben zajló változások is azt a reményt erősítették, hogy a kultúra és a művészet terén a tapasztalt szakemberek foglalkoztatására lenne lehetőség.
evi47172A megfelelő színtársulati formába soroláshoz Nađ Éva a szakdolgozatban három színházműködési formát kutatott és az igazgatókkal folytatott beszélgetést: ez a három a ljubljanai Šentjakobsko színház (egyesületi szint), a ptuji színház (közintézmény) és a fővárosi City teater (kommerciális jellegű). Ez alapján az összegyűjtött adatokat a lendvai körülményekkel, feltételekkel és gazdasági helyzettel vetette össze. A dolgozat elemzései végül arra mutattak, hogy a színházi tevékenység Lendván a legmegfelelőbb formában a Könyvtár és Kulturális Központ mint közintézmény belső szervezeti egységeként működhetne. Ebben a formában a szekció beindításának költségei minimálisak, a támogatási céleszközök pedig elérhetők, emellett a színjátszó tevékenység megfelelően fejlődhet és erősödhet – áll a dolgozatban.
MCSi Design