kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018
 

Együttlét, reflexiók és művészeti tapasztalatcsere

szentgott4817Szentgotthárd idén 16. alkalommal látta vendégül a Magyarországi Szlovének Szövetsége, Szentgotthárd Város Önkormányzata és a Lendvai Galéria-Múzeum által közösen szervezett nemzetközi művésztelepet. A kiállítás-megnyitó a hétvégén volt a vasi városban.
A művésztelepre idén tíz képzőművész kapott meghívót – Király Ferenc, Göntér Endre, Csuta György, Dubravko Baumgartner, Branka Lalić, Dalibor Milojković, Dragan Gačnik, Maruša Štibelj, Kaja Urh és Hosszú Laura –, akik augusztus első heteiben alkottak a Szlovén Kulturális és Tájékoztatási Központ helyiségeiben, műveikkel gazdagítva a helyi képzőművészeti gyűjteményt is. A magyarországi, szlovéniai, bosznia-hercegovinai és szerbiai szobrászok és festőművészek között idén azok a fiatalok voltak többségben, akik először vettek részt a találkozón. De itt voltak a szentgotthárdi művésztelep „nagy öregjei is” (Király, Göntér, Csuta), akik mindig örömmel térnek vissza. – Az együttlét, a tapasztalatok, a reflexiók és a művészeti tapasztalatcsere, amit a résztvevők az új környezetből és egymásból merítettek, sokszínűségükben és minőségükben is elragadó művészi alkotásokat eredményezett – hangzott el Mohar Katarina művészettörténész összefoglaló méltatásában.
A kiállításon Huszár Gábor polgármester, Gerič Ferenc, a lendvai galéria-múzeum egykori igazgatója és Hírnök József, a szlovén közösség elnöke köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve, hogy jövőre ismét találkoznak.
MCSi Design