kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

A szív akkumulátora – könyvbemutató

zcsj48171A Bánffy Központban november 22-én bemutatták Zágorec-Csuka Judit legújabb könyvét, A szív akkumulátora című novelláskötetet.
A köszöntőben Zadravec Szekeres Ilona elmondta: a szerző tízedik irodalmi alkotásokat tartalmazó könyvében a 2015-ös levélregény műfaja után ezúttal kisprózákat, illetve novellákat ad közre. Egyik recenzense szerint a műfaji megjelölésen túl „rövid életfelvillanásoknak” is tekinthetők ezek az írások, „némi Kundera-hangulattal”. A másik recenzens, Paušič Olga pedig Zágorec tragikus figuráit emeli ki; ilyen például Marianna, akit a kocsija lerobbanása emlékeztet arra, hogy a „szív akkumulátora is egyik percről a másikra felmondhatja a szolgálatot”. Ugyancsak Paušič Olga figyelmeztet e hősök szociális kiszolgáltatottságára.
A szerzővel való beszélgetésből az írói módszerre is fény derült: bele kell tudni helyezkedni egy szituációba empátiával, illetve szinte színészként egy másik ember bőrébe. A hősök alakjának a megteremtése nem is mindig egyszerű, ezért sokszor megfigyelés tárgya, de sok példát a környezet is felkínál (például a kukásfiú története). – Egyikre-másikra azóta is gondolok. Elveszejtettségünket e globális világnak köszönhetjük, bár jó az, hogy a jó és a rossz út az emberiség tekintetében nincs előlünk elzárva – mondta a szerző.
zcsj48172A 25 novellát 25 tusrajz kíséri, Császár Sebastijan alkotásai, aki a felkérést követő időszakban megpróbált a novellák hangulatához illő alkotásokat készíteni. Így nem csak technikában, de az illusztráció-tematikában is egységesebb a kötet.
A szerző az est végén megköszönte a kötet elkészültét segítőknek a közreműködést, mint elmondta, inspirálták őt az alkotásban.
A hangulatos esten Szőke Krisztina, Bači Jasna és Szekeres Anita olvasott fel a kötet novelláiból.
MCSi Design