kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

A húsz év alatt megannyi hímzés és kosár készült

radamos4817A radamosi faluotthonban szombaton és vasárnap tartott nyitva a kézimunka-kiállítás, melyen hímzéseket, veszőből és csuhéból készített tárgyakat tekinthettünk meg.
Szabó Mária, a Harangvirág Turisztikai és Művelődési Egyesület elnöke a szombati megnyitó felvezető beszédében a hímzés meghonosodásának a történetét is vázolta. A húsz év alatt nagy utat tettek meg a hímzők, s ezért köszönet jár minden egyesületi tagnak és a hímzők szakmai vezetőjének, Kocsisné Koszorús Anikó zalaegerszegi szakvezetőnek.
A radamosi hímzők szakmai vezetője elmondta: az egyesületet 1997-ben még Kerecsényi Edit kanizsai néprajztudós gyűjtése és ösztönzése nyomán ismerte meg. Akkor arra gondolt, milyen jó lenne megfertőzni egy-két buzgó tagot, akik 20 év múlva majd továbbviszik a hagyományt. S íme, ez a vágy teljesült a „Marikák” jóvoltából, akik a csoport többi tagjára is átviszik a hímzés szeretetét. Kár, hogy a kosárfonók nincsenek itt ‒ kár, de mindenkit köt a saját munkahelye is, a kiállítás azonban az ő műveikkel teljes – mondta Kocsisné Koszorús Anikó.
A hímzőszakkör vezetője, Tüske Mária a kiállítás anyagáról elmondta: a húsz év során a Kárpát-medence szinte mindegyik tájegységének hímzései elkészültek, az egyesület asszonyainak kézügyességét dicsérve. A kiállításon terítőkön, szalvétákon és párnákon jelennek meg a hetési, a zalai, a rábaközi, a kalocsai, a furtai, a palóc, a komádi, a Zobor-vidéki, a székely és a mezőségi hímzések.
Mária, a hetési öltöny-viselet készítője elmondta: ez négy év alatt készült el a saját elhatározásából, és a legtöbb munka a felsőrésszel volt. De most teljes, s nagyon örül neki, így másokat is buzdít, hogy csinálják utána, nem olyan nehéz...
A megnyitón Šetar Lucija két zeneszámmal lépett a közönség elé.
MCSi Design