kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018
 

Zengtek a szavak

szavalo4917Az idei, immár három évtizede zajló szavalóversenyre közel száz jelentkezés érkezett a szervező Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézethez. Az általános iskola minden korosztályát felölelő megmérettetésen idén is szálltak, néha zengtek a szavak, s izgatott gyerekarcok töltötték meg a hosszúfalui faluotthont. Idén két középiskolás versenyzőnek kimagasló teljesítményükért Aranydiplomát is odaítélt a zsűri.
 
 
„Lelkünkből szóljanak a versek!”
 
Múlt csütörtökön és pénteken került sor a hosszúfalui kultúrotthonban az idei szavalóverseny muravidéki döntőjére, melyen közel kilencven általános iskolás és két középiskolás diák szerepelt.
Gönc Štiblar Renáta a szervező MNMI nevében köszöntötte a csoportokat, s örömét fejezte ki, hogy az évről évre megszervezett verseny a szavalók körében ma is nagy népszerűségnek örvend. Az eredmény pedig kézzelfogható: a muravidéki tanulók kiváló eredményekkel térnek haza az anyaországi és a határon túli szavalóversenyekről is. Magas színvonalat hozott a hét végén megtartott muravidéki verseny is, amelyet nehéz lett volna megszervezni a tanulók szorgalma, a pedagógusok, felkészítő tanárok szorgos törődése, aktív támogatása nélkül.
Havas Judit, a zsűri elnöke Horváth István és Bence Lajos zsűritagokkal közel 200 fellépőt értékelt a másfél nap alatt. Havas Judit előadóművész és irodalomtörténész a versmondás lényegéről elmondta: – A szavalóverseny – tekintettel a legkisebb korosztályra – talán nem is jó kifejezés az ilyen rendezvényekre, inkább matinénak nevezném. A költő gondolatainak, érzéseinek a tolmácsolása egy vers kapcsán azért nagy dolog, mert bele tudunk helyezkedni egy adott kor költőjének a világába, s ha igazán jól megtanultuk, átéreztük a verset, akkor az már a mi lelkünkből szól.
Az értékelésnél a versmondással, illetve a fellépéssel kapcsolatos alapszabályokra hívta fel a tanulók figyelmét, a tagolt és érthető beszédre, a helyes légzésre. A figyelemfelkeltés és a közlés csak akkor érheti el a célját, ha a közönség szeme az előadóra szegeződik, aminek a föntiekkel összhangban kell történnie.
Horváth István zsűritag, kanizsai Radnóti-díjas versmondó pedig a jó szavalás első ismérveként nem csak a vers betanulását, hanem annak érését, értelmezését is fontosnak tartja. A bemagolás nem elég, fontos az is, hogy a versben lévő gondolatokat is értelmezzük. Persze a versválasztás is óriási felelősség, mert rosszul választott verset még egy kiváló előadóművész sem tud jól tolmácsolni, illetve művészi szinten előadni.
Bence Lajos muravidéki költő pedig kifejtette: a szavalóversenyen nem csak az előadók, hanem a költők is vizsgáznak. Mert csak jó verset lehet kiválóan tolmácsolni, olyat, amelynek tiszta és érthető az üzenete. Mondanivalója zárásaként a muravidéki szerzők műveiről elmondta: ezek a művek szervesen kapcsolódnak az egyetemes magyar irodalomhoz, s ilyen összevetésben sincs miért szégyenkeznünk. S ha Kányádi Sándorral szólva „A vers az, amit mondani kell”, akkor a hazai irodalom ennek a követelménynek is eleget tesz.
A kétnapos rendezvény a második napon a 7., 8. és 9. osztályosok, valamint a középiskolás versenyző díjkiosztójával, a felkészítő tanárok megajándékozásával ért véget. Első ízben osztottak ki Aranydiplomákat, ezúttal a két középiskolásnak. A díjkiosztó az első helyezettek gálafellépésével ért véget.
A szervezők a versmondásról, a versválasztásról és a technikákról, valamint a hibák kiküszöböléséről a tavasz folyamán előadást szerveznek. A helyezések nevének megváltoztatása is szóba került, így a számokkal való jelölést a jövőben az arany, ezüst, bronz szintű helyezés vagy díj váltaná fel, mert ezek ma már jobban csengnek.
 
A 2017/18-as tanév muravidéki szavalóversenyének díjazottjai:
1. osztály
1. Gerenčer Maruša, 1. Sz. Lendvai KÁI
2. Prša Sofija, Göntérházi KÁI
3. Lebar Mojca, 1. Sz. Lendvai KÁI
Oletič Mia, 1. Sz. Lendvai KÁI
2. osztály
1. Pratnekar Ksaver, 1. Sz. Lendvai KÁI
2. Bürmen Anna Isabella, Dobronaki KÁI
Gal Alja, Göntérházi KÁI
3. Pavlič Erik, 1. Sz. Lendvai KÁI
Čivre Adam, 1. Sz. Lendvai KÁI
Különdíj: Egri Csörsz, Pártosfalvi KÁI
3. osztály
1. Čondor Flora, Göntérházi KÁI
2. Aladič Aleksander, 1. Sz. Lendvai KÁI
3. Bódis Júlia Panna, Pártosfalvi KÁI
Tadina Péter, 1. Sz. Lendvai KÁI
Különdíj: Füle Zoja Ajda, Göntérházi KÁI
Levačič Asja, 1. Sz. Lendvai KÁI
4. osztály
1. Bürmen Mateo, Dobronaki KÁI
2. Tátrai Kovács Kinga Ávila, 1. Sz. Lendvai KÁI
3. Kustec Žiga, Dobronaki KÁI
Gašparič Tina, Göntérházi KÁI
5. osztály
1. Horvat Jan, 1. Sz. Lendvai KÁI
Lebar Gor Ališa, 1. Sz. Lendvai KÁI
2. Ferencek Gabriela, Dobronaki KÁI
3. Šanca Nina, Pártosfalvi KÁI
6. osztály
1. Lebar Elisa, Göntérházi KÁI
2. Agg Jana, Göntérházi KÁI
Karakas Nika, 1. Sz. Lendvai KÁI
3. Treiber Maja, 1. Sz. Lendvai KÁI
Különdíj: Pratnekar David Dawa, 1. Sz. Lendvai KÁI
Kepe Buda György, 1. Sz. Lendvai KÁI
7. osztály
1. Tóth Milán Máté, Göntérházi KÁI
2. Bogdan Lara, Göntérházi KÁI
3. Čondor Florijan, Göntérházi KÁI
8. osztály
1. Göncz Tamara, 1. Sz. Lendvai KÁI
2. Pintér Lelle Boróka, Pártosfalvi KÁI
3. Njakaš Noemi, Göntérházi KÁI
Különdíj: Bočkorec Miša, Pártosfalvi KÁI
9. osztály
1. Tivadar Barbara, Göntérházi KÁI
2. Neubauer Karmen, Dobronaki KÁI
3. Herman Nika, 1. Sz. Lendvai KÁI
Középiskola
Aranydiplomát kaptak: Bezdi Cyntia és
Šetar Lucija, mindketten a Lendvai KKI diákjai.
MCSi Design