kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018
 

Szerető tekintettel őrzik az álmokat

sabina4917A Bánffy Központban december 1-jén megnyílt Šinko Sabina lendvai képzőművész Arcok című kiállítása, melyen legújabb akvarellfestményeivel, rajzaival és bábterveivel mutatkozik be.
A kiállítást a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet az ünnepváró időszak ajándékaként szánta a közönségnek, s már a megnyitót is szép számban megtisztelték jelenlétükkel a művészetkedvelők. Šinko Sabina műveit Šimonka Tanja művészettörténész méltatta, kiemelve, hogy az „arcok” kultivált visszafogottsága esetenként távolinak tűnhet, de passzívnak sosem, s éppen ez a visszafogottság szólítja meg és kötelezi el a nézőket. „A melankóliával és titokzatossággal, melegséggel és távolságtartással átszőtt, áttetsző arcok mélabúsan, nyugalommal és önelégülten figyelnek bennünket. A portréalanyok semleges háttérbe süllyesztett alakjai mögött intenzíven sejtjük a történetet... Mert az arcokon megállt az idő, de a történetnek nincs vége. Az emlékek és események töredékei követik egymást, az arcok szerető tekintettel, őrangyalként őrzik a nosztalgiát, a gyermekkort és a gyermekkori ideálokat, amelyek csak akkor tűnnek el, ha hátat fordítunk nekik” – hangsúlyozta Šimonka Tanja.
Az arcok-sorozatban – mely nem egy klasszikus értelemben vett portrésorozat, hiszen nem reális személyeket ábrázol, csupán egy alkotáson látható a művésznő édesapja – a tekintet, a szem kifejezése az, ami a legfontosabb, emelte ki a művésznő is. Festményein – a kedvelt akvarell-, illetve papírrajz-technikák segítségével – a fantáziájában született alakokat festette meg, akiknek a tekintete, a szeme az üzenet hordozója. A művésznő természet iránti aggodalmát pedig az arcokon megjelenő állat- és növényvilági motívumok fejezik ki.
A kiállítás-megnyitó zenei hangulatát Kavaš Petra, a Pupilla Bábszínház színésze emelte, ezúttal szólóénekesként.
MCSi Design