kiscim1718
 

Csupaháj, Nyakigláb és Málészáj a Bánffyban

banffybab51173Hétfőn a Bánffy Központban zenés-bábos-nemezes adventi műsort láthatott a közönség, melyre kicsiket és nagyokat egyaránt vártak a szervezők. A Mentés Másként együttes, valamint barátaik, a Cserregő Bábtársulás és Barta Csilla Zsuzsanna nemezkészítő az adventi ünnepkör és a közelgő karácsony, valamint újév jegyében állította össze a programot.
A kicsiknek szóló bábjátékban, mely nagyszerűen ötvözte a hagyományos és az újabb népmesei elemeket, a szegedi Cserregő Bábtársulás előadásában Csupaháj, Nyakigláb és Málészáj szerepelt a „Terülj, terülj, abroszkám” és más „áthallásokkal”, interaktív közönségbevonó dramaturgiával, így nem csak a kicsik számára jelentett kikapcsolódást.
banffybab51172Balasi Jolán és Rózsa Teodóra bábosok fellépését követően a Mentés Másként együttes következett Fábri Géza kobzossal és Fábri-Ivánovics Tünde Vass Lajos-nagydíjas népdalénekessel. A népdalénekes-páros fellépése is az adventi ünnepkör jegyében fogant, melyben az ének és a koboz hangjai, valamint a bekapcsolódó csörgődob ütemei a karácsonyi történet drámáját is felvillantották, a menekülés után a jászol melegét is kisugározták. A páros a hagyományok adta kereteket tisztelve alkot, megújítják és éltetik a régi dallamokat. Olyan világba segítenek betekinteni, amelyben az idős énekesek, zenészek, mesélők még erejük teljében levő kipirult arcú fiatalok, akik a levegővétel természetességével énekelnek, táncolnak, s erős közösségben élik mindennapjaikat – olvashattuk az ismertetőben az együttesről.
A pódiumprogram zárásaként Barta Csilla Zsuzsanna és Durcza Andrea nemezkészítő kézművesekkel csuhéból, papírból és szalmából lehetett karácsonyfadíszeket készíteni.
MCSi Design