kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

Tamburazenével fűszerezett szlovén kultúrünnep

slokulthodos0818– Szerencsések a vegyes nemzetiségű területen élők, hiszen már a bölcsőben két nyelvet szívhatnak magukba. A kiváltság azonban feladatot is ró rájuk, hiszen kötelességük mindkét nyelvet ápolni és továbbadni. A kétnyelvűséghez két kultúra is adatik, melytől nem csak gazdagabb, de szebb is az élet ezen a vidéken – ezen gondolatok mentén tartották meg Hodoson hétvégén a szlovén kultúra napját.
Szombat délután a hodosi Őrség Művelődési és Turisztikai Egyesület és Hodos Község – együttműködve a Kultúregyesületek Muravidéki Szövetségével és a Szlovén Köztársaság Kulturális Közalapítványa Muraszombati Kirendeltségével – ez alkalomból ünnepi műsort szervezett a helyi művelődési házban.
A himnuszok elhangzását követően a helyi népdalkör egy szlovén népdalt adott elő, majd Franc Cigan – Caki muravidéki költő lépett színpadra. A kortárs poéta két megjelent könyvéből, a Szitálás és a Menedék című kötetekből idézett. A folytatásban a Beltinci Művelődési Egyesület nagy múltú tamburazenekarának játékát hallgathatta meg a közönség. A kellemes dallamokat követően a szintén vendégszereplő, ám jóval fiatalabb bakovci csoport, a 2013-ban alakult Mokoš drámakör mutatkozott be egy rövid humoros jelenettel. A programot a sali Štorklja női kar zárta szlovén dalcsokorral.
MCSi Design