kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

A Szent háború és a Szent béke – regényben

zabot08181A Lendvai Könyvtárban múlt csütörtökön Vlado Žabot ismert szlovén regényíró, korábban a Szlovén Írók Egyesületének elnöke, a Kersnik-díj megalapítója és Dejan Karba újságíró bemutatta az író legújabb, Sveti boj (Szent háború) című regényét.
Karba a bevezetőben ismertette Žabot eddigi munkásságát, aki már egyetemi éveiben is eldöntötte, hogy az akadémiai karrier nem neki váló, bár erre lett volna módja. Pályája elején a Delo napilap újságírója volt, de az újságírás túlságosan kötött és „sekélyesen veszélyes” pálya volt számára, ezért alig várta az alkalmat, hogy abbahagyhassa. Írói pályáját meghatározta viszont, hogy a muravidéki Razkrižjén született 1958-ban. A születési helye, a családi körülményei is az igazság és a tőlünk független „szellemi” dolgok felkutatására ösztönözték. Az archetípusok, a szlovén népi mitológia kutatása lassan az emberiség 20. századi történetéig vezették el. Abban a században, melyben „Isten meghalt”, ezért újat kellett (volna) alkotni helyette a történelmi materializmus és a kommunizmus, valamint a fasizmus eszközeivel. Tudjuk, mi lett a vége: a délszláv háborúval Isten helyett megszülték a Fenevadat.
Žabot különben is két Isten, a Fehér és a Fekete Isten harcának tekinti a történelmet. Ez személyre szólóan is igaz, freudi értelemben a tudat és a tudatalatti formájában – vallja.
zabot08182A történelemírást pedig „levedlett kígyó bőrének” a vallatásaként, kutatásaként fogja fel, miközben az állat már messze jár...
A ma emberének a felelősségét önnön emberi mivoltjának a „művelésével” hozza összefüggésbe, s azzal, hogy ebben jóval nagyobb felelősséggel kellene élnie a szellemembernek, illetve a „költőnek”, amely állapot elérése nem lehetetlen, sőt mindennapi feladatunk kellene, hogy legyen! A regény üzenete éppen ez, s a 20. századi nihilizmusból kikecmeregve talán nem is elérhetetlen vágy...
MCSi Design