kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

A Magyar Állami Operaház vendégszereplése

opera0918A Magyar Állami Operaház által tavaly szeptemberben indított Kárpát-Haza Opera Túra szlovéniai állomásán február 22-én és 23-án láthatta a muravidéki közönség Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját és Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének balettváltozatát.
A határon túli magyar lakta vidékek meglátogatására két nagyszabású előadással az operaház felújítása nyújtotta a lehetőséget, hiszen a nagyobb korszerűsítés miatt tavaly júniustól idén év végéig zárva tart a ház. A turné – melynek célja, hogy valamennyi határon túli vidéken mutatkozzon be a központi magyar operaház az ott élő magyar közösségnek és a többségi társadalmaknak (az előadást két nyelven feliratozzák, a kísérőanyag is két nyelven készült) – a magyar kormány támogatásával valósul meg.
Lendván a Kétnyelvű Középiskola tornatermében felállított színpadon elevenedett meg első este Erkel Hunyadi Lászlója, míg másnap Lehár Ferenc A víg özvegy című népszerű operettjéből készült balettjét adta elő a Magyar Nemzeti Balett tánckara.
A Magyar Állami Operaház Zenekarát mindkét este a nemzetközi zenei életben is ismert magyar karmester, Héja Domonkos vezényelte.
A Hunyadi László című opera, melynek 1844-es, reformkori ősbemutatója egyben a magyar nemzeti zenedráma születését is jelenti, legendás történelmi témát dolgoz fel három felvonásban. A Hunyadiak korában játszódó mű hőse a későbbi Mátyás király bátyja, László, aki fiatal életét vérpadon végezte. A mű bemutatója óta megszakítás nélkül a magyar repertoár megbecsült darabja, a Magyar Állami Operaház újra 2012-től játssza Szűcs Gábor rendezésében.
A balettkedvelők Lehár A víg özvegy című világsikert hozó operettjének balettváltozatát láthatták. Az operettből 1975-ben Ronald Hydn koreográfus készített balettet, ami egyedülálló kezdeményezés volt, hiszen korábban senki sem ültetett át operettet balettszínpadra. A darab magyarországi bemutatója 2014-ben volt az Erkel Színházban. A történet a 20. század elejére kalauzol el egy fiktív városba, ahol a diplomaták az államcsődöt úgy akarják megoldani, hogy egy dúsgazdag özvegyet össze akarnak házasítani a régi szerelmével.
Két egyedülálló és nem mindennapi előadást láthattunk, vastapssal jutalmazva az előadóművészeket, s az élmény fényében tán feledni is tudtuk, hogy egy tornatermi lelátón, kényelmetlen székeken, vaskorlát mögött vagyunk...
MCSi Design