kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

Barangolás az évszázadok művészetében

nemes1018A lendvai könyvtár olvasótermében múlt csütörtökön Nemes László festőművész-tanár Vallás és művészet című előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A kolozsvári születésű művész vetítéssel egybekötött előadását sok időszerű utalással tette érdekfeszítővé.
Császár Szebastiján könyvtáros, képzőművész köszöntötte a közönséget, majd felvezetőjében kiemelte, szerencsésnek tartja magát, hogy a pályaválasztásában meghatározó szerepe volt az előadást tartó művésznek.
Nemes László előadása elején kifejtette, hogy az évszázadok során a vallás és a művészeti fejlődés kapcsán felhalmozódott kérdések nem kell, hogy elkeserítsenek bárkit is, még akkor sem, ha nem találjuk rájuk a választ. Mert ezek vihetik előre az életünket.
Nemes László az őskor művészetétől, a barlangrajzoktól az ókori kultúrákon és a középkoron át haladva tekintette át a máig megtett utat, kiemelve a világvallások mentén megvalósult építészeti-művészeti hagyományt.
A fotográfia megjelenésével a művészetnek egy új korszaka következett el, emellett a fény szerepe átalakult a festészetben is, s mindent a fény és a szín kezdett uralni. Van Gogh világa hihetetlen energiákat szabadított fel, képeinek expresszivitása által a színekkel újabb világot hozott létre a valóság másolása helyett.
Zárásul az előadó kifejtette: a káosz viszont, ami felé finom léptekkel közelgünk, a halálunkat fogja jelenteni...
MCSi Design