kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

A zenei előadók a költők bőrébe bújtak

rokker10181Húszéves a „Rockerek verseket énekelnek” projekt, amely által, a kölcsönös inspiráció folytán új műfaj született Szlovéniában – hangzott el a múlt szerdai emlékülésen a Maribori Egyetemi Könyvtárban.
Dušan Hedel ötletgazda, a projekt motorja a húsz sikeres év kapcsán elmondta: 200 alkotó vállalt közreműködést a kezdeményezésben, olyan nevek, akik a szlovén irodalom és a zenei élet megbecsült szereplői Jani Kovačičtól Boris A. Novakig, a Kontrabant zenei együttestől Feri Lainščekig, a fiatalabb költőgenerációt képviselő Boris Gombačtól Aleš Štegerig, illetve Ditkáig. A kezdeményezésnek az eredeti célkitűzésen túlmutató hozadéka is van: a versek új dimenzióval gazdagodtak, amelyek mára „komoly” zenei kísérettel szólalnak meg. Mi több, a zenészek nem csak felvállalják a vershagyomány népszerűsítését, de azonosulnak is a költői üzenettel, valósággal a költők bőrébe bújnak.
rokker10182A 20 év alatt 12 hanghordozó készült a versmegzenésítésekből, közel 150 felvétel, melyek egy részét élőben vették fel, gyakran a hang mellé képet is csatolva.
A 20. év nagy kihívása az időközben összegyűlt anyag, közel száz költő alkotásának könyv alakban történő megjelentetése. A muravidéki alkotók közül Feri Lainščeknek egy, Karel Turnernek egy és Bence Lajosnak öt verse (magyarul és szlovén fordításban) kap helyet a vaskos kötetben.
MCSi Design