kele
perec1
garas1
63. évfolyam
4. szám
Lendva 
2019. 01. 24.
kiscim0419
 

Értékőrzés képpel és zenével

olasz1618A lendvai Színház- és Hangversenyteremben a múlt kedden megnyílt Olasz Ferenc fotókiállítása, melyhez alkotói könyvbemutató és ingyenes koncert is társult. Az eseményen jelen volt a művész is.  

A művészeti est a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) támogatásának és a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) szervezésének köszönhetően jött létre. A közönséget ifj. Bazsinka József tubaművész Bach-zenéje fogadta a hivatalos megnyitó előtt. Az MNMI nevében Patyi Zoltán méltatta a művészt és alkotásait. A Budapesten élő, Zala megyei születésű Olasz Ferenc Keszthelyen és Szegeden végezte tanulmányait magyar–történelem szakos tanárként. Méltatásában hallhattuk, hogy az ábrázoló és bemutató művészet már korán magával ragadta. Fotóin és könyveiben is látható, hogy a lélek dolgai és a szakralitás egyaránt érdeklik.

A Lendván kiállított fotók Aquila János középkori falképeit ábrázolják. A neves festő vidékünkön tevékenykedett, így a vidékünk településein (Selo, Martjanci és Tornisa) található templomok freskóiról készült képeket csodálhatunk meg a színház falain. A két művészt, a festőt és a fotóst a vallás iránti elkötelezettség köti össze több évszázadon átívelve.

A Muravidékhez és a kiállítás helyszínéhez nem csak a fotóin megelevenített táj köti Olasz Ferencet, hanem személyes ismeretség is. A kiállító 2013-tól a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Film- és Fotóművészeti Tagozatának levelező tagja, így személyes jóbarátok voltak korunk egyik legnevesebb építészével, a szintén zalai születésű Makovecz Imrével, a lendvai Színház- és Hangversenyterem tervezőjével. A kiállítással Olasz Ferenc Makovecz Imre előtt is tiszteleg, valamint a művész Zala megye és Lendva iránti szeretetét is mutatja.

A kiállítást követően a közönség a Magyar Örökség-díjjal kitüntetett, ötvenfős Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar előadásában Erkel, Liszt, Bartók, Lehár és Kálmán műveiből hallhatott részleteket.

 

MCSi Design